Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Instagram Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Facebppl

Nieuwsbrief 4 van 2023

Nieuwsbrief 4 van 2023

Nieuwsbrief
Aflevering 2023 - 04
11 - 12 maart 2023


In deze aflevering:
- Een kwestie van kiezen.
- 25 maart: Antwerpen.
- Veertigdagentijd = vastensoep.
- Samen eten en kijken naar een bijzondere documentaire.
- Switchviering.
- Fruitzondag.
- Een Goede Goede Week!
- Passieconcert.
- Goede Vrijdag in de Montfortkerk.
- Paasfakkeltocht.
- In memoriam: Jan van Deijck.
- Gezinskaravaan 5 maart.
- Vieringen in de komende weken.
- Overleden parochianen.
- Algemene gegevens. 


Kwestie van kiezen.
Op het moment dat ik dit stukje schrijf komt de regen met bakken uit de lucht. Mede daardoor voelt het ijzig koud aan. Niet echt handig in een tijd waarin we zuinig moeten zijn met energie.
Jarenlang was het heel makkelijk: als je het koud had dan zet je de radiator even wat hoger, de deuren dicht en de gordijnen eveneens.
Tegenwoordig is het even anders. De radiator minder hoog en jezelf heel knus inpakken in een plaid, warme sokken aan en op die manier proberen warm te blijven. Onze kerkruimtes voelen ook wat ijzig aan deze periode en dat allemaal voor het goede doel: De financiën van onze parochiegemeenschap een beetje sparen.
In de veertigdagentijd is er nog een ander goed doel. Ons voorbereiden op het Paasfeest. De herinnering aan het volk van Israël dat met Mozes op weg ging, vanuit een toestand van slavernij naar het Beloofde land.
Een land van melk en honing, zoals het zo mooi verbeeld werd. 
Een horizon, een prachtig vergezicht maar ook tegelijk zo onbereikbaar, zo ver weg. Mozes zou het alleen in de verte zien liggen. Hij heeft het niet bereikt. 
En wij? Zijn wij ook op zoek naar het Beloofde land? Is het voor ons, mensen onderweg, een doel? 
Ik droom wel eens van een toestand van rust, van niets meer hoeven, van alle werk gedaan en mogen terugkijken op een afgeronde taak. Een droom die ik zo graag werkelijkheid wil laten worden.
Elke dag opnieuw maar het lukt nooit. In een ander leven dan? Of over een aantal jaren als het pensioen gloort. Soms hoor ik mensen daar al jarenlang naar verlangen. Dan lijkt het wel of ze aan het streven zijn naar een schier onmogelijk doel ergens in de verte. Terwijl ik denk dat het Beloofde land een toestand in het heden is. Een streven om te bereiken, langzaam, voorzichtig soms, maar wel elke dag een beetje.
Een toestand die we met elkaar moeten maken. Lastig als je in deze periode ook de beelden ziet van de gevolgen van de aardbeving in Syrië en Turkije, van een oorlog, meer dan een jaar al, in de Oekraïne, van een overheid die op meerdere fronten faalt bij de aanpak van crisissituaties. En in die periode mogen wij naar de stembus. Om te kiezen voor het Beloofde land. Hier en nu. Laten we samen op weg blijven, onderweg naar ons Paasfeest, aankomst en doortocht tegelijk en elkaar daarbij veel geluk en wijsheid toewensen. En de juiste keuzes.
Gerard Stevelink.Veertigdagentijd = vastensoep.
 In de voorbije twee weken zijn diverse koks in de weer geweest om Vastensoep te koken. Elke week is er in de Lucaskerk keuze uit twee soorten maaltijdsoep. In totaal zijn er al zo'n 46 bakjes soep gemaakt en verkocht. Dat brengt de opbrengst op dit moment al op ruim €230,00 voor de Vastenactie 2023.
En we zijn na dit derde weekend pas op de helft en hebben nog drie zondagen te gaan. 

Wat staat er nog op het menu?
19 maart:              Bruine bonensoep en Pastinaaksoep
26 maart:              Marokkaanse woestijnsoep en Zwitserse Gerstesoep
2 april:                   Pompoensoep en Pindasoep met sperziebonen/taugé
Opgeven voor de vastensoep kan iedere week tot donderdagmorgen 11.00 uur op het Parochiecentrum aan de Lage Witsiebaan, tel: 013-2070127 of per mail: fraterandreas@parochiepeerkedonders.nl 
Voor elk bakje soep vragen we €5,00. De opbrengst is volledig voor de vastenactie. 
Werkgroep MOV Locatie Frater Andreas.


Samen eten en kijken naar een bijzondere documentaire.
Op de avond van 6 april vieren we in onze kerken het feest van Witte Donderdag. In de Goede Week en de weken voorafgaand aan de Goede Week vieren we op meerdere plaatsen van onze parochie een maaltijd. We verbinden ons met elkaar en met de gasten die we ons mogen ontvangen. (En: op deze manier mogen we ook de Eeuwige nabij voelen.) We kunnen er ons wat melancholisch bij voelen: als we bedenken hoe het verder gaat na Witte Donderdag. Maar we kunnen er ook een hoop energie/inspiratie aan op doen: als we ons bewuster worden hoe zeer we elkaar tot steun kunnen zijn.
Documentaire Erbarme Dich.
Al die verschillende gevoelens worden ook opgeroepen door de documentaire Erbarme Dich. Die wordt getoond op maandagavond 20 maart om 19.00 uur in de kapel van 't Goirke, op woensdag 29 maart 14.30 uur in het Kruispunt en 3 april 19.30 uur in de Lucaskerk. 
20 maart is er om 18.00 uur een maaltijd in de kapel van 't Goirke en ook op Witte Donderdag 6 april om 17.45 uur. 
Aanmelden voor al deze activiteiten kan bij het parochiesecretariaat: 013-2070127. (Kosten: vrijwillige bijdrage per activiteit)
Voor de maaltijd in de Lucaskerk op 15 maart kan nog worden aangemeld tot en met maandag 13 maart. 


Switchviering.
Kun jij switchen tussen een bijbeltekst en je eigen leven?
Het thema van deze viering is:
Op weg naar Pasen
We lezen uit het Passieverhaal. Het verhaal van de laatste dagen van Jezus. We starten hiermee de Goede Week. Een week die begint met de aankomst van Jezus in Jeruzalem. Hij wordt er hartelijk ontvangen. Mensen staan langs de kant van de weg als hij, op zijn ezel, binnenrijdt. Wij weten al dat die sfeer snel om zal slaan en dat de week eindigt met Jezus dood. Of toch niet? Is dit niet het einde? 
Kom je mee vieren? 
Wanneer:  Zaterdag 1 april om 19.00 uur
Waar:         Petrus Donderskerk, Enschotsestraat 124.
 

Fruitzondag - weekend 1 en 2 april, Palmzondag.
Namen van zieken die een fruitmandje vanuit de parochie, als hart onder de riem, kunnen gebruiken, kunt u doorgeven aan het parochiecentrum tot maandag 27 maart. 
In het weekend van 1 en 2 april wordt er vervolgens in de kerklocaties van de locatie Frater Andreas weer fruit ingezameld. Daar wordt door de Werkgroep Fruitzondag de fruitmandjes van gemaakt. Bent u vergeten fruit mee te nemen, dan is een geldelijke bijdrage ook altijd welkom. En natuurlijk doen we na afloop van de viering op palmzondag een beroep op kerkgangers om te kijken of ze een fruitmandje bij hen in de buurt kunnen bezorgen. 


Een Goede Goede Week!!
Dit jaar willen wij van Thuis bij Peerke weer zorgen voor een Goede Goede Week!
Wat houdt deze week ook alweer in? In de week van 3 t/m 7 april wordt er iedere avond om 17.30 uur een eenvoudige maaltijd verzorgt, waarna ook een korte viering volgt. De maaltijden en de vieringen zijn los van elkaar te bezoeken. De kosten voor de maaltijd bedragen €7,50.
De opbrengst van de maaltijden komt ten goede aan het Vastenactieproject van dit jaar; "Mensen onderweg". De opbrengst van de maaltijd van woensdag is voor "Nationale Stichting Blindenzorg Suriname". 
De maaltijden vinden plaats op het parochiecentrum aan de Hoefstraat 201. Aanmelden voor de Goede Goede Week kan tot uiterlijk woensdag 29 maart aanstaande door een mail te sturen naar thuisbijpeerke@hotmail.com of te bellen naar 06-49792756.
Hieronder vindt u een overzicht met de data en het menu voor de Goede Goede Week. 
 

Datum Maaltijd (17.30 uur inloop) Viering (19.00 uur)
Maandag 3 april Groentesoep met broodjes Parochiecentrum
Dinsdag 4 april Macaroni bolognese Parochiecentrum
Woensdag 5 april De maaltijd wordt verzorgd door 
de Surinaamse gemeenschap
Parochiecentrum
Donderdag 6 april
Witte Donderdag
Kip in romige saus met rijst Petrus Donderskerk
Vrijdag 7 april
Goede Vrijdag
Erwtjes, worteltjes, aardappelpuree
en vissticks
Petrus DonderskerkIn de Goede Week is er na de maaltijd ook elke avond een viering. Maandag 3 en dinsdag 4 april in de kapel van het parochiecentrum Hoefstraat 201 om 19.00 uur.
Beide vieringen hebben als thema: "Met Jezus op weg naar Pasen". 
We gaan een eind met Jezus mee in die laatste week van zijn leven, met muziek, filmfragmensen en teksten. Daarnaast is de aankleding van de kapel geheel in sfeer. 
Woensdag 5 april om 19.00 uur is de viering ook in het parochiecentrum en dan samen met de Surinaamse Gemeenschap. 
Donderdag 6 en vrijdag 7 april sluiten wij aan bij de viering in de Petrus Donderskerk om 19.00 uur. 


Passieconcert.
Op woensdag 5 april om 20.00 uur wordt er in de Lucaskerk een Passieconcert gegeven door het Hasselts Gemengd Kapelle Koor. Zij voeren werken uit van Caldara, Hasse en Purcell. 
hgkkvoorverkoop@gmail.comKaarten kunt u in de voorverkoop kopen via hgkkvoorverkoop@gmail.com en kosten €10,--Aan de kerk betaald u €12,50.
 


Goede Vrijdag in de Montfortkerk.
Elk jaar komt onze geloofsgemeenschap bij elkaar om stil te staan bij het leven en sterven van Christus. Het is een moment van droefheid, maar ook van hoop. We doen dat rondom het kruis. De aandacht gaat op de eerste plaats uit naar het offer dat Christus bracht toen Hij voor ons Zijn leven gaf. We voelen ons daarnaast gesterkt door het besef, dat liefde sterker is dan de dood. 
Voor ons mensen moet het kruis een teken van hoop zijn. We zien zoveel mensen die hun kruis dragen, maar we blijven vertellen, dat het kruis een teken is van overwinning en een protest tegen alle vernietiging. Daarbij denken we ook aan mensen die lijden in onze tijd en bidden om hoop op een nieuwe wereld. 
We sluiten onze bijeenkomst daarom af met een kruisverering. Mensen zijn uitgenodigd om bloemen neer te leggen bij het kruis, nadat de voorganger het kruis heeft bewierookt. Daarna verlaten ze in stilte de kerk. 
Hierna willen we de bloemen brengen naar mensen, die in het afgelopen jaar geleden hebben onder eenzaamheid, door het verlies van geliefden of door ziekten en pijn. 
Om te voorkomen, dat de bloemen steeds naar dezelfde mensen gaan of dat we onvoldoende op de hoogte zijn om mee te kunnen leven, vragen we uw medewerking. Attendeer ons op mensen door hun naam door te geven aan Joke Roovers, 06 53371086.
We proberen een evenwichtige keuze te maken. 
 

Paasfakkeltocht. 
Op paaszaterdag 8 april aanstaande is de traditionele paasfakkeltocht. 
Om 17.45 uur vertrekken wij vanaf de Petrus Donderskerk, Enschotsestraat 124 naar de boerderij van de familie van Roestel aan de Bosscheweg. 
In verband met de catering wel graag van tevoren opgeven, dat kan tot en met woensdag 5 april. U kunt zich inschrijven via inschrijflijsten achter in de kerk en op het parochiecentrum Hoefstraat 201. Of via devlaspit@parochiepeerkedonders.nl.


In memoriam: Jan van Deijck.
We ontvingen het verdrietige bericht van het overlijden van onze collega-vrijwilliger Jan van Deijck. Jan was de laatste jaren vooral bekend als beheerder van het kerkhof, maar de mensen die al langer 'meelopen' weten dat Jan al zoveel andere taken in het verleden op zich had genomen. Zo was hij lange tijd lid van het kerkbestuur, coördinator collectanten, was hij medeverantwoordelijk voor het tellen van de collecte, het leegmaken van de offerblokken en maakte hij ieder ochtend trouw de poort van het kerkhof en die tussen de kerk en pastorie open. We durven gerust te stellen dat we niet zeker weten of de Goirkese Kerk nog wel als parochiekerk in gebruikt zou zijn zonder de inspanningen van Jan. Ook in de wijk was Jan een zeer bekend mens. Zeker niet in het minst vanwege het postkantoor dat door hem en Rini werd bemand. Als Jan niet in de kerk actief was, hield hij toch altijd een oogje in het zeil. Vanuit zijn woonkamer keek hij uit op de kerk en het kerkhof. Zo hield hij ons in de gaten en wij hem. 
Jan is 87 jaar geworden. Wij gaan hem enorm missen. 
Medewerkers torensecretariaan De Bron / Het Goirke.
 

Gezinskaravaan 5 maart.
Afgelopen zondag 5 maart was er weer gezinskaravaan. Dit keer trokken we met onze gezinnen naar de kapel van de Dionysiuskerk van het Goirke. In de viering sloten we aan bij het thema van onze vier locaties: 'Mensen onderweg - geraakt worden en aarden'. 
In het gesprekje met de kinderen ging het over 'de berg op gaan en je verwonderen'. 
Een berg op gaan kan een zware klim zijn. Maar als je volhoudt kun je heel wat mee maken. Je kunt geraakt worden door de stilte in de natuur, geraakt worden door het aparte samenzijn. Daarbij kun je ook voelen dat er mensen bij je zijn die al overleden zijn. Je kunt je verbonden voelen met alles wat leeft en ooit geleefd heeft. 
Een bijzondere berg
Een kind vertelde over een bijzondere 'berg' die zij zelf had beklommen. Ze zag (als een berg?) op tegen de tandarts. Maar in de stoel van de tandarts hield haar moeder haar hand vast. En ze had haar knuffel. Zo voelde ze zich niet alleen. Integendeel: ze voelt zich nu gesterkt door alle steun die ze ervaren heeft. 
Je hart geven
Na afloop van de viering gingen de communicanten en hun ouders samen verder. We luisterden naar een verhaal over een oudere vrouw die heel vaak (een stukje van) haar hart gegeven had aan anderen. Daardoor was het niet meer zo'n gladgestreken perfect hart maar eerder rimpelig en wat verfrommeld. Maar wat wil je?!?
Wat hebben we elkaar veel te bieden!
Vervolgens kreeg José Raaymakers het woord. Zij vertelde over het werk van haar broer Theo in Cochabamba, Bolivia. Theo laat zich nog steeds tot in zijn hart raken door de mensen van Zuid-Amerika. José vroeg nu de kinderen of ze ook iets van(uit) hun hart wilden geven aan arme kinderen. Ze kregen een spaardoosje mee. Straks in onze Eerste Communievieringen is er de tweede collecte voor. 
Tot slot maakten de kinderen samen met hun ouders zelf een hart. Ze schreven mooie eigenschappen van zichzelf in hun hart en kleurden er op los. 
De kleuters maakten in hun Kleuternevendienst een vriendschaps-armbandje: om je op elk moment te herinneren dat je nooit alleen bent. 'Mensen onderweg' die elkaar nabij zijn, zoals God ons nabij is: op goede en op moeilijke dagen.
Op Palmzondag gaan we om 09.30 uur een Palmpaasstok maken op het parochiecentrum, Hoefstraat 201. Daarover meer in de volgende Nieuwsbrief. 

 

Vieringen in de komende weken.

* Elke maandag, dinsdag en vrijdag om 08.15 uur een viering in de kapel van Parochiecentrum Hoefstraat 201.

* De vieringen vanuit de St. Lucaskerk worden via livestream uitgezonden. U kunt dit kanaal snel vinden via de homepage van deze website of via deze link.

 

Datum

Goirkese
kerk

Montfort
kerk

Huize
Padua
Petrus
Donders
kerk
MFA
't Kruis-
punt
Service-
app. De
Duynsberg
St. Lucas-
kerk
Zaterdag
11 maart
    16.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
    16.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
 
Zondag
12 maart
09.30 uur
Eucharistie-viering 
Frank Lemmens
09.30 uur
Woord- en Comm. viering
Frans Maas
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Theo te Wierik
Gerard Stevelink
09.30 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
Zaterdag
18 maart
    16.00 uur
Woord- en Comm. viering
Theo Marcelis
Joke v. Knegsel
    16.00 uur
Woord- en Comm. viering
Peter Derks
 
Zondag
19 maart
09.30 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
09.30 uur
Eucharistie-viering
Peter Denneman smm.
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
09.30 uur
Woord- en Comm. viering
Peter Derks
  11.00 uur
Woord- en Comm. viering
Peter Derks
Zaterdag 
25 maart
    16.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
    16.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
 
Zondag 
26 maart
09.30 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
09.30 uur
Woord- en Comm. viering
Anja Verbraak
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
09.30 uur
Eucharistie-viering 
Marijn vd Laar
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
Zaterdag
1 april
    16.00 uur
Woord- en Comm. viering
Gerard Stevelink
Theo Marcelis
    16.00 uur
Woord- en Comm. viering
 
Palmzondag 
 2 april
09.30 uur
Woord- en Comm. viering 
Peter Derks
09.30 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
 

11.00 uur
Woord- en Comm. viering
Ruud Vugs
Gerard Stevelink

09.30 uur
Woord- en Comm. viering
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
 

 


 

Algemene gegevens:

Website           www.parochiepeerkedonders.nl
E-mail              info@parochiepeerkedonders.nl
Bereikbaar      013-2070127  (van 09.30 uur - 12.30 uur)
                         Voor noodgevallen (van 08.00 uur - 20.00 uur)
                          06-5199 0105
Bank                Rabobank: NL28 RABO 03049188 57


De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt in het weekend van 1 - 2 april.
Kopij voor deze editie kan ingeleverd worden tot 28 maart, 18.00 uur.

                              nieuwsbrief@parochiepeerkedonders.nl