Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Instagram Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Facebppl

Een jaar later...

Een jaar later...

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Rusland een speciale missie startte tegen de Oekraïne.
Een missie die niets anders was dan een oorlog om het land in te lijven en er een andere regering neer te zetten.

Even niet gerekend op een volk met een president Volodymyr Zelensky, die hun verworven vrijheid niet willen opgeven en ervoor vechten, blijven vechten.

De gevolgen zijn desastreus, hele gebieden verwoest, infrastructuur vernietigd, maar vooral veel menselijk leed. De prijs voor vrijheid is hoog. Vele doden en gewonden, angst, luchtalarm, schuilkelders. Mensen op de vlucht. 

We denken ook aan de mensen in Rusland, onwetend en eenzijdig geïnformeerd, die hun zonen en dochters verliezen aan het front. 

We denken ook aan andere volken die in oorlog zijn. 

Dat vrede mag beginnen bij ieder van ons. Elkaar de hand reiken, vergeving geven en ontvangen. Een mooie opdracht voor de veertigdagentijd. 

In de geloofsgemeenschap van locatie de Vlaspit heeft gemengd koor Cantiqua het volkslied en het gebed voor Oekraïne ingestudeerd. Afwisselend wordt het als extra intentie gezongen.

Er zijn opnames van gemaakt, maar helaas is het niet mogelijk die in deze nieuwsbrief op te nemen vanwege de grootte van het bestand. Daarom in een tweetal links deze beide nummers. 

Om vandaag toch even bij stil te staan.............


Hier vindt u het gezongen gebed voor Oekraïne.

PRAYER FOR UKRAÏNE    (Gebed voor de Oekraïne)
hieronder de vertaling en uitleg:

Heer, groot en almachtig, bescherm ons geliefde Oekraïne,
zegen haar met vrijheid en met licht van uw heilige stralen.

Verlicht ons, Uw kinderen klein, met wijsheid en kennis.
Laat ons, o Heer, groeien in pure en eeuwige liefde.

We bidden, o Heer, bescherm ons geliefde Oekraïne,
schenk ons volk en ons land al Uw goedheid en genade.

Zegen ons met vrijheid, zegen ons met wijsheid,
leid ons met Uw licht.
Zegen ons, o Heer, met geluk voor eeuwig en altijd. 


'Molytva za Ukrayinu'
Gebed voor Oekraïne is een patriottische Oekraïnse hymne uit 1885, die een spiritueel volkslied van Oekraïne werd. De tekst is geschreven door Oleksandr Konysky in een tijd, dat de keizerlijke Russische regering het gebruik van de Oekraïense taal onderdrukte; de muziek is gecomponeerd door MykolaLysenko, eerst met een kinderkoor in gedachten. 
Het lied werd de reguliere slothymne in diensten van de Oekraïense Grieks-Katholieke kerk, de orthodoxe kerk van Oekraïne en andere kerken. Het kreeg nationale betekenis toen het werd uitgevoerd door massakoren tijdes de Oekraïense Onafhankelijkheidsoorlog in 1917 - 1920. 
De hymne was bedoeld als een officieel spiritueel volkslied van Oekraïne, werd uitgevoerd op belangrijke nationale momenten, zoals bijvoorbeeld tijdens een parade ter ere van de 10e verjaardag van de onafhankelijkheid van Oekraïne in 2001 in Kiev, tijdens de Krim oorlog in 2014 en nú na de inval van de Russen op 24 februari 2022.

Het volkslied van de Oekraïne, met Nederlandse vertaling, vindt u hier.