Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Instagram Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Facebppl

Nieuwsbrief van Pastoor Frank Lemmens

Nieuwsbrief van Pastoor Frank Lemmens

Beste parochianen,

Nog wat lacherig vierden we de eerst zondag van maart in de Lucaskerk de eucharistie. De eerste maatregelen rond de coronacrisis werden genomen: geen handen meer schudden. En bij de vredeswens met de kinderen veranderden we de tekst van "Geef mij je hand" naar "Zwaai met je hand, zwaai nu met allebei". Niet beseffend in wat voor verschrikkelijke tijd we aanbeland waren. Al snel drong dat door toen mensen met een besmetting en mensen die aan het coronavirus overleden een naam en een gezicht kregen: namen van mensen in onze eigen parochiegemeenschap. Zoveel verdriet bij mensen die zoveel voor onze parochie betekenen of betekend hebben. Zoveel onvoorstelbaar leed. Ik kreeg nog meer respect voor onze Peerke Donders die, vanuit zijn geloof in een genezende en aanwezige God, bij en naast de meest kwetsbare mensen kon staan. 

Moeilijk was het om het besluit te nemen dat er voorlopig geen vieringen meer kunnen zijn in onze kerken, dat uitvaarten in zeer kleine kring gehouden moeten worden. Want is het niet dat juist in tijden van nood de ervaring van Gods aanwezigheid en elkaars steun zo hard nodig zijn. Ik ben blij dat we met het luiden van de klokken op woensdagavond tussen 19.00 en 19.15 uur een teken van hoop kunnen laten horen. Het is goed om te merken dat veel vrijwilligers en collega's in de parochie naar de telefoon grijpen om mensen te bellen en elkaar een hart onder de riem steken. Dat vele mensen aan anderen een kaartje ter bemoediging sturen. Dat voor de hele parochie op zondag (09.30-11.00 uur) en maandag en donderdag (10.00-12.00 uur) de kerk op het Goirke open is om er een kaarsje aan te steken. Fijn dat in deze tijd, waarin veel van onze contacten via sociale media gaan, er ook via de website zoveel mogelijkheden zijn tot gebed en bezinning. Palmtakjes konden worden opgehaald en mensen helpen elkaar bij het doen van de boodschappen. Met Pasen konden we de eucharistieviering vanuit de Lucaskerk volgen (die 575 keer is bekeken). Ook met Hemelvaart en Pinksteren zal dat mogelijk zijn. En vanaf Pasen, tot zo lang het nodig is, brandt er vanaf de kerktoren van het Goirke een groot groen licht om te laten zien dat we geloven in de verrijzenis uit de dood, dat we vertrouwen op leven sterker dan de dood.

De afgelopen weken zijn mensen massaal thuis moeten blijven. Het pastoraal team vergadert online via Lifesize. Ouders werken thuis, terwijl ze tegelijkertijd er voor hun kinderen moeten zijn die niet naar school gaan. Ouders en grootouders krijgen geen bezoek van hun kinderen en kleinkinderen. Mensen die alleen thuis zitten hebben het zwar te verduren. De maatregelen die nodig zijn om het coronavirus in te dammen gaan steeds zwaarder drukken op het gemoed van mensen. De aan het begin van de coronacrisis gehamsterde spullen zoals toiletpapier, rijst en pasta verzachten niet de angst, de onzekerheid, het verdriet en het gemis. Wat nu vooral nodig is, is voedsel voor het hart. En juist daar staan we, doordat we geen bezoek mogen ontvangen, we niet bij elkaar kunnen komen in familiekring en in de kerk, op een streng dieet. 

Met diep respect kijk ik naar de mensen die op allerlei creatieve manieren iets proberen te doen om voedsel voor het hart van mensen te zijn. Grote bewondering heb ik voor de mensen in de zorg, in het ziekenhuis, in verpleeghuizen en in de thuiszorg die de Peerke Donders van deze tijd zijn. Dankbaar ben ik voor onze vrijwilligers, de leden van het pastoraal team, onze emeriti en het parochiebestuur die al het mogelijke doen om mensen nabij te zijn. 

Als pastoor van de parochie hoop en bid ik om moed, gemoedsrust en veerkracht voor ons allen. Dat God, op welke manier dan ook, ieder van u nabij is met genade en kracht om te verdragen en vol te houden. Dat Hij ons tot zegen is. 

Pastoor Frank Lemmens.

 

  • Iedere zondag wordt op NPO 2 om 10.00 uur een eucharistieviering uitgezonden. En via onze website kunt u zondags om 10.30 uur verbinding krijgen met de livestream van de viering in de Mariakerk aan de Schans.

  • De kerk op het Goirke is geopend voor het opsteken van een kaarsje en een kort gebed. De openingstijden zijn maandag en donderdag van 10 tot 12 uur en zondag van 09.30 tot 11.00 uur. Pastoor Frank Lemmens en/of  Renee von der Fuhr zijn aanwezig. Houdt u aan de richtlijnen van de overheid: 1,5 meter afstand van elkaar en kom alleen als u gezond bent. 

  • Op onze website www.parochiepeerkedonders.nl wordt wekelijks de evangelietekst van de aankomende zondag geplaatst met een gebed of bezinning. Ook is er op de website de mogelijkheid om een digitaal kaarsje aan te steken.

  • Iedere dag van 08.00 tot 20.00 uur is een lid van het pastoraal team bereikbaar onder telefoonnummer 06-51990105


                                        Het leven biedt ontelbare kansen waaruit je kunt kiezen.
                                                                      Kies voor liefde.
                                                                    Kies voor het leven.
                                                                         Kies voor hoop.
                                       Geef niet op als het gaat om zaken die er echt toe doen

                                                                 Dr. Dalton Exley
De volgende nieuwsbrief mag u op vrijdag 24 april tegemoet zien.