Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Instagram Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Facebppl

Nieuwsbrief 12

Nieuwsbrief 12

Nieuwsbrief
Aflevering 2023 - 12
26 - 27 augustus 2023


In deze aflevering:
- Woordje vooraf.
- Een geheim kan oplichten.
- Herinnering Gezinskaravaan.
- Seniorenpastoraat.
- De Mariakerk aan de Schans viert 150-jarig jubileum.
- Woorden doen ertoe: Het recht om te zijn.
- Aan alle vrijwilligers: !!!  SAVE THE DATE !!!
- Zomerfestival 2023.
- Hanny van de Rijt 30 jaar vrijwilligster.
- Vieringen in de komende periode.
- Overleden parochianen.
- Algemene gegevens.

 

Woordje vooraf.
Wat een weer. Wind, regen, zon, onweer; het gaat alle kanten op deze zomer. Maar door het vele water staat de tuin overal heel groen erbij en daar kun je niet tegenop met sproeien. Ik zie veel vakantiekiekjes voorbij komen. Van Maastricht tot Terschelling, van Noorwegen tot Italië en van Spanje tot Kroatië. Even tijd doorbrengen met elkaar, met familie of vrienden. Even bijtanken na een periode van werk, drukte of misschien een vervelende gebeurtenis. Een eindje fietsen, wandelen, een goed boek lezen, een festivalletje bezoeken, je sudokuboekje vullen, naar het concert geluisterd van het strijkersgilde, of een lunch met de zonnebloem in de Goirkese kerk, deze nieuwsbrief lezen... of gewoon even helemaal niets!
Vanwege de rustige zomerperiode liggen de parochieactiviteiten een beetje stil en over een week begint weer het pastorale werkjaar. Ik zie ernaar uit om iedereen weer te ontmoeten bij de activiteiten die wij organiseren en bij onze vieringen. 
Alle goed. 
Pastoor Frank Lemmens.

Een Geheim kan oplichten.
Gespreksgroep 28 augustus 14.00 uur in de huiskamer van de Lucaskerk. 
Wij, mensen, kunnen op heel verschillende manieren onze houding bepalen ten opzichte van de wereld. We kunnen ons nuchter opstellen en alleen maar willen weten hoe de dingen er uit zien hoe ze werken. Wat kan ik er mee doen en wat heb ik er aan? Maar we kunnen ook op een andere manier onze wereld kijken. We kunnen de dingen uit zichzelf laten spreken, niet vanuit hun nut voor ons zelf maar wel vanuit hun eigen waarde. Wat roepen ze op? Welk verhaal vertellen ze mij? 
We kunnen er in een andere sfeer door komen. Een Geheim kan oplichten. Het is niet te analyseren. We hebben er geen woorden voor. We kunnen het hebben over een goddelijke werkelijkheid; we zien iets van 'God' in de werkelijkheid. Als je dan 'God' maar niet als een statisch begrip opvat!
Op 28 augustus gaat het hier over in de gespreksgroep in de huiskamer van de Lucaskerk, aanvang 14.00 uur. Maar we beginnen dit keer in de Mariakapel met een korte meditatie. Die sluit wel aan bij het thema van de middag. 
Voel je welkom! Aanmelden is niet nodig.

Herinnering Gezinskaravaan: Gaat alles naar wens?
Gezinskaravaan in de Lucaskerk op zondag 3 september om 11.00 uur. 
Je bent welkom in deze eerste Gezinskaravaan van het nieuwe werkjaar. Voorgangers zijn pastoor Frank Lemmens en Peter Derks. 
Het Regenboogkoor verzorgt muziek en zang. 

Seniorenpastoraat.
Beste allemaal,
Jullie zijn dan weer van harte welkom op 8 september in het parochiecentrum Hoefstraat 201.
Om 14.00 uur starten wij met koffie en thee.
Dit keer gaan wij met elkaar van gedachten wisselen over trouw, trouwen en vertrouwen. 
Een mooie aanleiding, want 8 september is de trouwdag van mijn ouders. Die dag werd elk jaar gevierd, niet groots maar er werd toch even bij stilgestaan. 
Hoe kijken wij tegen deze woorden aan: trouw, trouwen en vertrouwen. Wie is er trouw, wie kunnen we nog vertrouwen, hoe vaak wordt het niet beschaamd? Vooral door mensen van wij het misschien niet van verwachten en hadden gedacht dat ze te vertrouwen zouden zijn, op basis van hun functie of positie. Vaak speelt macht en geld een grotere rol dan menswaardigheid en liefde. 
Genoeg om over te spreken met elkaar. Welkom dus.
Met vriendelijke groet,
Gerard Stevelink.

De Mariakerk aan de Schans viert 150-jarig jubileum.
Op 10 september wordt op De Schans gevierd dat de kerk van onze buren, de Norbertijnen parochie 150 jaar gelegden in gebruik werd genomen. In het weekend van 8 tot 10 september staan de volgende festiviteiten op het programma:
Vrijdag 8 september:
19.00 uur: Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers
19.30 uur: Officiële opening door wethouder Rik Grashoff 
                 Presentatie van het magazine "150 jaar Mariakerk"; de parochie en haar kerkgebouw: 
                 toen, vandaag, met dromen leven naar morgen.
20.15 uur: Concert met medewerking van de koren: Cantiqua en Stelle Vocalis.
Na afloop worden een drankje en hapje aangeboden.

Zaterdag 9 september:
Tussen 11.00 uur en 17.00 uur wordt elk uur een rondleiding verzorgd. Ook een doorlopende presentatie van "vroeger en nu" maakt deel uit van de festiviteiten.

Zondag 10 september:
10.30 uur: Feestelijke eucharistieviering, waarin Dennis Hendrickx voorgaat. Gemengd koor Cantiqua zal de dienst muzikaal opluisteren. De vaste gezangen onder de titel: "Wij vieren de naam van de Levende." zijn speciaal voor deze viering geschreven door Gerard Wüste en gecomponeerd door Arjan van Baest. Het koor voert dit Ordinarium voor de eerste keer uit. 
12.00 uur - 15.00 uur: Ontmoeting in wijkcentrum De Symfonie, die in het teken staat van "verbinding".
Velen van ons zullen zich herkennen in verleden, heden en toekomst. 
U bent welkom. 

Woorden doen ertoe: Het recht om te zijn.
Onder deze vlag organiseren Het Ronde Tafelhuis en de Bibliotheek aan het Wagnerplein in de komende maanden bijeenkomsten. 
Woorden, taal, zeggen iets over wie we zijn. Taal is levend, groeit met ons en met de samenleving mee. Daarom zegt taal iets over onze identiteit. Bekende sprekers geven hun visie en gaan met ons in gesprek. 
Het programma begint om 19.00 uur en eindigt om 21.00 uur.
Als u wilt kunt u voorafgaand aan het programma deelneen aan een maaltijd die verzorgd wordt door de Wereldkeuken van het Ronde Tafelhuis.
Donderdag 28 september: IK ZEG JE WIE IK BEN
Met: Rob van der Steen, directeur Schouwburg Tilburg
        Marcelle Hendrickx, wethouder Tilburg
        Gregory Wijnstein, begeleider Sense Zorg
Gespreksleider: Mirjam Vossen, wetenschapper, journalist
Donderdag 30 november: WIE BEPAALT OF JIJ ERBIJ HOORT
Met: Rodgairo Dalnoot, stadsdichter, spoken word-artiest en rapper
        Herman Horst, directeur, bestuurder Bibliotheek Midden-Brabant
        Jamal Okai en Lydia Verhagen, MST en Justitiepastoraat
Gespreksleider: Kenneth Stam, Tilburg City, Gedeeld verleden, Gezamenlijke Toekomst
Donderdag 14 maart 2024: MAG JE ALLES ZEGGEN WAT JE VINDT
Met: Maarten van Rossem, schrijver en historicus
        Aletta Scholten, politiechef West Brabant
Gespreksleider: Dion van de berg, beleidsmedewerker Pax
Donderdag 16 mei 2024: HEEFT SEKSUALITEIT INVLOED OP TAAL OF ANDERSOM
Met: Pim Lammers, schrijver
        Haroon Ali, schrijver, journalist
Gespreksleider: Joyce van der Horst, hoofdredacteur van het Wereldpodium

Voor meer informatie en aanmelding zie: https://bit.ly/woordenrechtomtezijn

Aan alle vrijwilligers: !!! SAVE THE DATE !!!
Twee jaar geleden konden al onze vrijwilligers genieten van een gezellige fietstocht langs alle 4 de locaties van de parochie. Het was een mooie gelegenheid om elkaar en de locaties te ontmoeten en te leren kennen. Dit jaar willen wij ook een dergelijke activiteit organiseren. 
Daarom nodigen we al onze vrijwilligers (inclusief partners) uit op zaterdag 30 september voor een bijzondere cabaretvoorstelling door Ruurd Wallinga. Ruurd is al 25 jaar christelijk cabaretier en verzorgt door het hele land cabaretvoorstellingen. Hij weet als geen ander de gevoeligheden binnen de kerk op een luchtige manier te combineren met een prikkelende boodschap. Zijn programma's zijn aanstekelijk en op de doelgroep toegesneden. Voor nu dus speciaal voor u als vrijwilliger!
U kunt alvast kennismaken met zijn werk door te kijken op zijn website www.waterinwijn.nl
We starten om 14.00 uur met koffie eniets lekkers. Daarna gaan we geniten van een bijzondere cabaretvoorstelling! Na afloop kunnen we tot 18.00uur nog lekker nakletsen onder het genot van een drankje. Dit alles in de Lucaskerk, Lage Witsiebaan 91.
Het belooft een mooie middag te worden. In verband met de catering willen we graag weten op hoeveel personen we mogen rekenen. 
U kunt zich aanmelden vóór 15 september aanstaande via vrijwilliger@parochiepeerkedonders.nl
Graag bij aanmelding vermelden met hoeveel personen u komt en van welke locatie.
!!! SAVE THE DATE !!!
Het vrijwilligersberaad. 
 

Zomerfestival 2023.
Al een aantal jaren organiseert Samen op Stap een Zomerfestival op een aantal woensdagen in de maanden juli en augustus. We bieden zo'n 40 tot 50 ouderen, de meesten uit Oud Nood, vier gezellige middagen aan. Zo ook dit jaar. 
De eerste middag genoten de deelnemers van een lekkere lunch en een muziekoptreden van Peter van Berkel. Er werd heel veel bijgepraat en genoten van het weer en de pastorietuin. 
De tweede middag stond in het teken van de Tilburgse Kermis. Er was een kamelenrace met rollators, een enveloppenspel en gezelschapsspelletjes. Oliebollen, lekkere hapjes, een borreltje en een grote snoepzal vol kermissnoep ontbraken niet. 
De derde dag gingen we met de bus naar Oudenbosch en bezochten we onder leiding van een gids de Basiliek. We genoten van het weer en de koffie met worstenbrood. Na samen een frietje te hebben gegeten in het parochiecentrum ging iedereen zeer tevreden weer naar huis. 
Op de laatste middag werden de gasten verrast met een bingo en gezellige muziek van Evert van Merode. Het festival werd traditioneel afgesloten met een Chinees buffet. 
Volgend jaar gaan we er weer voor. 

Hanny van de Rijt al 30 jaar vrijwilliger in toren Frater Andreas.
De afgelopen maanden hebben we al een aantal keer jubilea gevierd van vrijwilligers in de toren Frater Andreas. Het is fijn om te concluderen dat er zoveel mensen zijn die zich al zoveel jaren inzetten voor de parochie. Vorige week hadden we echter wel een heel bijzonder jubileum, namelijk dat van Hanny van de Rijt. Zij is al 30 jaar actief in de toren! Dat is zeker wel een reden om even bij stil te staan. Hanny heeft een groot hart voor het Kruispunt (voormalige Heilige Kruiskerk) en heeft daar dan ook een spin-in-het-web-functie. Daarnaast is zij ook alle dagen aan het werk op het parochiecentrum en daar dus een heel bekend gezicht. Ze is er onder andere verantwoordelijk voor de mededelingen, misintenties, voorbeden en de repro. We zijn heel blij met haar trouwe en zeer betrokken inzet. Hanny, van harte bedankt!

Vieringen in de komende periode.
 

  • Elke maandag, dinsdag en vrijdag 08.15 uur een viering in de kapel van parochiecentrum Hoefstraat 201.
  • De vieringen vanuit de St. Lucaskerk worden via livestream uitgezonden.
    U kunt dit kanaal snel vinden via de homepage van deze website of via deze link.


    Op vrijdag 8 september 2023 vindt er om 10.00 uur een eucharistieviering plaats in de Hasseltse Kapel vanwege Maria Geboorte. Pastoor Frank Lemmens zal voorgaan in deze viering. 
  Goirkese kerk Montfort-kerk Huize Padua Petrus Donderskerk MFA 't Kruispunt Service App.
De Duyns-berg
Lucaskerk
Zaterdag 
26 
augustus
    16.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
    16.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
 
Zondag
27
augustus
09.30 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens

09.30 uur
Woord- en Comm. viering
Frans Maas

  11.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
09.30 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
Zaterdag
2
september
    16.00 uur
Woord- en Comm. viering
Joke v. Knegsel
Jos Langenhoff
    16.00 uur
Woord- en Comm. viering
Leon Theunisse
 
Zondag
3
september
09.30 uur
Woord- en Comm. viering
Peter Derks
09.30 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
  11.00 uur
Woord- en Comm. viering
Bert Jacobs
Ruud Vugs
09.30 uur
Woord- en Comm. viering
Leon Theunisse
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens 
Peter Derks
Zaterdag
9 september
    16.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
    16.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
 
Zondag
10
september
09.30 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
09.30 uur
Woord- en Comm. viering
Anja Verbraak
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Theo te Wierik
09.30 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
Zaterdag 
16 september
    16.00 uur
Woord- en Comm. viering
Gerard Stevelink
Ruud Vugs
    16.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
 
Zondag 
17 september
09.30 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
09.30 uur
Eucharistie-viering
Peter Denneman smm.
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
09.30 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
Zaterdag
23 september
    16.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
    16.00 uur
Woord- en Comm. viering
Peter Derks
 
Zondag
24 september
09.30 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
09.30 uur
Woord- en Comm. viering 
Frans Maas
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens

09.30 uur
Woord- en Comm. viering
Peter Derks

 

11.00 uur
Woord- en Comm. viering
Peter Derks

Algemene gegevens:
Website                    www.parochiepeerkedonders.nl
E-mail                       info@parochiepeerkedonders.nl
Bereikbaar                013 - 207 01 27 (van 09.30u - 12.30u)
                                 Voor noodgevallen (van 08.00u - 20.00u)
                                 06 - 51 99 01 05
Bank                         Rabobank: NL28 RABO 0304 9188 57

De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt in het weekend van 16 - 17 september. 
Kopij voor deze editie kan worden ingeleverd tot dinsdag 12 september 18.00 uur.


Kopij die ná bovenvermelde datum en tijd wordt aangeleverd kan helaas niet meer worden opgenomen in de aankomende nieuwsbrief, maar pas drie weken weken later. 
nieuwsbrief@parochiepeerkedonders.nl