Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Instagram Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Facebppl

Nieuwsbrief editie 11

Nieuwsbrief editie 11

Nieuwsbrief
Aflevering 2023 - 11
5 - 6 augustus 2023

In deze aflevering:
- Seniorenpastoraat.
- Thuis bij Peerke.
- Herinnering buurtfeest gLoBe.
- Gaat alles naar wens?
- Voor als je van vrede houdt.
- Cursus Bijbels Hebreeuws voor beginners.
- Van de bestuurstafel.
- Viering in de Pastorietuin.
- Nederlands Strijkersgilde.
- Ontmoetings- en bedankavond Lucaskerk.
- Leef mee, deel mee.
- Even voorstellen...
- Vieringen in de komende weken.
- Dopelingen.
- Overleden parochianen.
- Algemene gegevens.

Seniorenpastoraat.
Want het is zomer?
Toen ik dit stukje schreef kwam het hemelwater met bakken uit de hemel en het ziet er voor de komende dagen ook niet veel beter uit. 
Maar seniorenpastoraat in augustus zou toch echt zomers moeten zijn met veel zon. We zullen het zien. 
Als de zon niet schijnt, dan laten wij die schijnen. Als de zomer verstek laat gaan, dan maken wij het zomers. Een vrijdagmiddag vol zomerse zonneschijn, dus van harte welkom. Vrijdagmiddag 11 augustus om 14.00 uur in het parochiecentrum Hoefstraat 201. 
 

Thuis bij Peerke.
Voor het "Zomers hapjesfeest" van Thuis bij Peerke kunt u zich nog opgeven tot en met vrijdag 11 augustus. Deze thematische "maaltijd" begint om 16.30 uur en duurt tot 19.00 uur. De kosten zijn €7,50.
U bent van harte welkom.

 

Herinnering: buurtfestival gLoBe zondag 27 augustus.
Vergeet niet te komen genieten van gratis buurtfestival gLoBe (gelukkig Loven-Besterd) op de laatste zondag van augustus. op verschillende locaties in de wijk zijn de hele middag optredens en activiteiten en is er vooral veel gezelligheid. 
De activiteiten worden 5x herhaald, duren ongeveer 20 minuten en starten steeds om 13.00u - 14.00u - 15.00u - 16.00u - 17.00u. Kies zelf wat je wanneer gaat bekijken of doen en snuffel tussen de optredens door bij de kraampjes op het Besterdplein en op de kleedjesvrijmarkt op verschillende plaatsen op en tussen de locaties. Draaiorgel Fata Morgana zorgt de hele middag voor gezelligheid in de wijk. 
Wil je zelf optreden of spulletjes verkopen op de kleedjesvrijmarkt? Meld je aan op stichtingmakon@gmail.com of bij Marianne 06-33014648.
Een korte blik op het programma:
Besterdplein: popkoor Trammelant - skateboarden met leraren van Ladybird Skatepark - kleedjesvrijmarkt en kraampjes van winkeliers.
Petrus Donderskerk: stadsorganist Rob Nederlof speelt bekende hits op het kerkorgel.
Dansschool van Opstal: demonstraties + workshops van verschillende dansstijlen.
Kade Lovense Kanaaldijk: rondvaart van Tilburg AHOI met muziek van troubadour John Meulendijks - op de kade duo Lang & Gelukkig (Peer de Graaf en Michaël Breukers).
Rozenplein: vrolijke nederpop van De Kofferband - hapjes van buurtbewoners - kleedjesvrijmarkt.
Molenbochtplein: saxofonist Frank Nielander speelt 'Zomervogels'.
Molenbochtstraat 65: (La Garderobe, voorheen Café De Roemer): lieve liedjes van Lieve Louise & de Fanfare.
Sint Willebrordplein (achter de kerk): theatervoorstelling met en door buurtbewoners over het leven in Loven-Besterd.
Club Soda (Goudenregenstraat 15-07): 18.00 uur slotvoorstelling 'Residu(e)' van vrouwenproject 37,5 - gratis frietje + snack.

Gaat alles naar wens? 
Gezinskaravaan in de Lucaskerk op zondag 3 september om 11.00 uur.
Als de zomer en de vakantie weer voorbij is gegaan en het nieuwe school- en werkjaar weer is begonnen, kan dat in het begin even spannend zijn. We hebben de nodige verwachtingen. Goede hoop dat het iets moois kan worden. Maar dan blijks soms dat er kleine dingen zijn die anders zijn dan we gewenst hadden. Hoe ga je daar dan mee om?
Jezus droomde van een wereld vol vrede en liefde. Maar het zat hem soms wel tegen. 
Hij bad en hij zocht hulp bij God. Hij vluchtte niet maar nam zijn kruis op. Het mooie en het lastige gaan altijd samen op, geloofde hij. 
Jezus adviseert ons: vlucht niet weg voor je moeilijkheden maar blijf geloven in je eigen kracht. Alles wat je uit liefde doet zal uiteindelijk vruchtbaar zijn. 
Je bent welkom in deze eerste Gezinskaravaan van het nieuwe werkjaar. Voorgangers zijn pastoor Frank Lemmens en Peter Derks. 
Het Regenboogkoor verzorgt muziek en zang. 

Voor als je van vrede houdt.
Fiets mee op zaterdagmiddag 16 september in de Fietstocht voor de Vrede.
Pax, de grootste vredesorganisatie van Nederland, organiseert al meer dan vijftig jaar met duizenden mensen de Vredesweek. Dit jaar vindt die plaats van 16 tot en met 24 september. Ook Tilburg doet mee!
Op zaterdagmiddag 16 september is er een fietstocht voor kinderen en hun (groot)ouders. Het initiatief daarvoor wordt genomen door de Raad van Kerken Tilburg en de Süleymaniye moskee (Wandelboslaan 2).
Het doel is om verbindingen te creëren tussen kinderen en volwassenen met verschillende achtergronden. 
Om 15.30 uur starten we op het kerkplein van de Lucaskerk. Onderweg gaan we leuke dingen doen in de moskee, bij de Fraters van tilburg en op een terrein waar een scoutinggroep je in beweging brengt. 
De ontvangst is vanaf 15.00 uur op het plein van de Lucaskerk (Lage Witsiebaan 91). Daar keren we rond 18.00 uur ook weer terug en kletsen we nog even na onder het genot van een frietje. Meld je aan vóór 7 september bij fietsenvoorvrede@yahoo.com

Cursus Bijbels Hebreeuws voor beginners.
In september 2023 begint in Tilburg een nieuwe cursus 'Bijbels Hebreeuws voor beginners'. 
Bijna heel het Oude of Eerste Testament is oorspronkelijk geschreven in het Hebreeuws. Door deze cursus leert u het Oude of Eerste Testament lezen in de taal waarin het geschreven is. 
De cursus wordt gegeven door drs. Nico van Doorn, pastoraal werker in Tilburg. 
De lessen zijn in de Pauluszaal van de Petrus en Pauluskerk, Vierwindenlaan 11 in Tilburg. 
Ze zijn wekelijks op de dinsdagochtend van 10.00uur tot 11.30 uur. 
De eerste les is op dinsdag 19 september 2023. De laatste les is op dinsdag 16 april 2024. In de schoolvakanties zijn er geen lessen. 
Bij de cursus hoort ook enig huiswerk. U moet rekenen op ongeveer anderhalf uur huiswerk per week. De kosten voor de hele cursus zijn €60,=. In de lessen maken we gebruik van een grammaticaboek en een oefenboek. Het is de bedoeling dat de deelnemers die voor het begin van de cursus zelf aanschaffen. De kosten daarvan zijn ongeveer €40,=.
Als u wilt deelnemen, stuurt u dan vóór 15 augustus 2023 een e-mail naar: petrusenpaulus@parochiegoedeherder.nl
Kort na die datum krijgt u bericht of de cursus doorgaat. 

Van de bestuurstafel.
Na mijn toetreden tot het bestuur was een van mijn eerste taken het inventariseren van de bestaande contracten en verplichtingen. Na de fusie bleken vele contracten aangehouden te zijn met als resultaat doublures en/of contracten die overbodig geworden waren. 
Een van de meest in het oog springende contracten is het energiecontract, zeker gelet op de sedert begin 2022 ontstane energiecrisis met alle buitensporige prijsstijgingen van dien. Consequentie hiervan is dat wij als parochie in zijn totaliteit voor alle kerken, gebouwen en kerkhoven thans een maandelijks voorschot van ruim €12.000,00 betalen. 
Na een grondige inventarisatie en een vergelijking van tarieven en voorwaarden is in de loop van 2022 gekkozen voor deelname aan de inkoopcombinatie Energie voor Kerken. 
Dit collectief bestaat inmiddels ruim 15 jaar en door de omvang (plusminus 1100 kerken) en het inkoopbeleid van het collectief wordt een aantrekkelijk tarief voor de deelnemers gerealiseerd. Samen staan we sterker. Wij als parochie nemen deel aan de tender voor de jaren 2023, 2024 en 2025. 
Voor 2023 had het collectief gekozen de samenwerking met de leverancier Greenchoice voort te zetten. De onderhandelingen voor de jaren 2024 en 2025 waren in eerste instantie uitgesteld wegen de hoge mate van onzekerheid in de energiemarkt, maar nu hervat en inmiddels ook bijna afgerond. Wederom is gekozen voor een samenwerking met Greenchoice na onderhandelingen met een tweetal energieleveranciers die een aanbod hadden gedaan op het collectief Energie voor Kerken 2024 - 2025. Het collectief wilde direct een significant deel van de energie inkopen. Voor 2024 wordt een inkoop gerealiseerd van tussen de 40% en 80%, voor 2025 is dit een percentage van tussen de 10% en 30%. 
Wij hopen met deze deelname voor onze parochie gedurende een langere periode niet alleen rust in de energiediscussie maar ook een goede prijs voor ons gelukkig dalend energieverbruik gerealiseerd te hebben. 
Hans Pessers, Bestuurslid contracten / verzekeringen.

Viering in de Pastorietuin.

Op zondag 16 juli sloot Gemengd koor Cantiqua haar zangseizoen af met een sfeervolle viering in de parochietuin aan de Hoefstraat. 
De weergoden waren ons goedgezind en de party-tent was goed gevuld. Frank Lemmens ging voor en werd geassisteerd door Gerard Stevelink, die de overweging voor zijn rekening nam. In deze overweging haalde hij onder andere aan wat er allemaal heeft plaatsgevonden in deze mooie tuin. Een nieuwe toekomst in het nieuwe parochiecentrum aan de Enschotsestraat ligt in het verschiet. Al zullen we de tuin gaan missen, met vereende krachten zullen we van het nieuwe onderkomen een warm thuis gaan maken voor alle parochianen. 


 

Nederlands Strijkersgilde. 
Op donderdag 27 juli 2023 vierde het Nederlands Strijkersgilde hun 6e lustrum in de Goirkese Kerk met een try-out optreden van het programma 'Licht in de Verte'.
Al 30 jaar brengt het Nederlands Strijkersgilde muziek voor strijkers uit alle windstreken.
De groep jonge musici zet vaak onbekende muziek in het licht en laat ons als luisteraars daarmee kennis maken. 
Het Nederands Strijkersgilde trakteerde de bezoekers, onder leiding van dirigent Jeppe Moulijn met solist het Matangi Quartet, op een bijzondere avond. Ze speelden schitterende compositites:
* Introduction & Allegro van Edward Elgar
* 10 Preludes van Hans Abrahamsen
* Lighthouse van Erkki-Sven Tüür
* Sinfonia for String Orchestra van Kurt Atterberg
Meer informatie op www.nederlandsstrijkersgilde.nl

 

Ontmoetings- en bedankavond Lucaskerk.
Omdat zoveel mensen meestal achter de schermen actief zijn. 
Op donderdagavond 6 juli was er, op initiatief van de locatie Frater Andreas, een ontmoetings- en bedankavond in de Lucaskerk. 
We kijken terug op een zeer geslaagde avond. Het was een moment om elkaar te bedanken voor al het samenwerken van het voorbije jaar. 
Het was vooral een avond om elkaar in alle rust wat uitgebreider te ontmoeten. 
Pastoor Frank Lemmens hield een toespraak die was voorbereid door Peter Derks (die onverwachts afwezig was vanwege een afstuderen van één van zijn kinderen). Pastoor Frank bedankte met name de mensen die het voorbije jaar achter de schermen hun inzet hebben gepleegd. (En dat zijn de meesten!) 
Tevens vertelde hij over de droom van het pastoresteam om van de vier kerken van de Parochie Peerke Donders een soort van stadskloosters in de wijken te maken: plekken waar mensen thuis kunnen komen om stil te staan bij leven, het leven te vieren, om elkaar te ontmoeten, en om dienstbaar te zijn in en aan de wijk. 
Iedereen genoot erna van een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij. Vervolgens werd ieder uitgenodigd om de verbouwingen van de ruimtes van de kerk en secretariaat te bekijken. Op elke plek lag een praatpapier met een prikkelende vraag. 
Op de kamer van Peter - die voor de gelegenheid was opgeruimd- noteerden parochianen: Ga de wijk in. Maar ook: doorgaan op de huidige voet en tijdig communiceren met vrijwilligers. En: goed dat er gespreksgroepen in de wijk zijn. In de kamer van de telefonistes schreef iemand op: oeps, bedenk me dat ik mijn e-mail nog moet wijzigen en door geven. In de huiskamer: hier is we een vloerkleed nodig. 
Tegen een uur of acht werde de glazen gevuld en heerlijke hapjes uitgedeeld (ook al weer achter de schermen voorbereid).
Rond 21.00 uur keerde ieder zeer voldaan huiswaarts. 
Komend werkjaar kunnen werkgroepen weer op eigen momenten (en op eigen kosten) hun feestje vieren. In ieder geval zal de Pastoraatsgroep iedereen uitnodigen om op donderdag 4 juli 2024 ook allemaal samen het werkjaar in Frater Andreas af te sluiten met een sfeervolle ontmoeting. 
De Pastoraatsgroep van de Frater Andreas:
Peter Derks, Marijn van de Laar, Monic Jansen - Dercksen en Carla Simons.

Joke Roovers

Even voorstellen...
Wie ben je en wat doe je in je dagelijks leven?
Ik ben Layla Schollen en werk fulltime in mijn eigen schoonheidssalon Belayla. 
Daarnaast ben ik als leiding vrijwilliger bij Stichting levensvormend jeugd- en jongerenwerk de Mandala en zing ik in het koor Switch. 
Hoe ben je in de parochie actief geworden?
Ik ben echt bewust actief geworden na mijn vormsel. Toen heb ik mij aangesloten bij het kinderkoor en bij de Mandala. 
Waar komen we je tegen?
Je kunt mij tegenkomen bij de Switch vieringen in de kerken en uiteraard op de repetities van Switch en de Mandala-avonden. 
Wat vind je heel leuk aan je werkzaamheden/activiteiten?
Ik vind het fijn om mensen te kunnen helpen en onder de mensen te kunnen zijn. 
Wat ervaar je als positief aan de parochie?
Dat we samen elkaar steunen.
Hoe zie je de toekomst van de parochie?
Ik geloof dat allemaal goed gaat komen en dat er vanzelf nieuwe mensen zullen komen. 
Wat is je droom/visioen voor ons allemaal?
Dat we allemaal een fijne gemeenschap mogen en kunnen hebben waar we ons zelf mogen zijn en waar we ons thuis voelen. 
Als Jezus nog eens terugkomt, zou je hem dan willen ontmoeten?
Jazeker.
En wat zou je hem willen vragen?
Lieve Jezus, hoe kon u zo leven in het nu en hoe komt het dan u zich niet liet leiden door de stress?

Vieringen in de komende weken.

  • Elke maandag, dinsdag en vrijdag 08.15 uur een viering in de kapel van parochiecentrum Hoefstraat 201.
  • De vieringen vanuit de St. Lucaskerk worden via livestream uitgezonden.
     
  • Op dinsdag 15 augustus om 10.00 uur is er een eucharistieviering in de Hasseltse Kapel ivm feestdag Maria ten Hemelopneming. Pastoor Frank Lemmens gaat voor in deze viering. 
  Goirkese kerk Montfort-kerk Huize Padua Petrus Donderskerk MFA 't Kruispunt Service App.
De Duyns-berg
Lucaskerk
Zaterdag
5 augustus
    16.00 uur
Woord- en Comm. viering
Gerard Stevelink
    16.00 uur
Woord- en Comm. viering
Leon Theunisse
 
Zondag
6 augustus
09.30 uur
Woord- en Comm. viering
Peter Derks
09.30 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
  11.00 uur
Woord- en Comm. viering
Gerard Stevelink
Ruud Vugs
09.30 uur
Woord- en Comm. viering
Leon Theunisse
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
Zaterdag
12 augustus
    16.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
    16.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
 
Zondag 
13 augustus
09.30 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
09.30 uur
Woord- en Comm. viering
Anja Verbraak
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Theo te Wierik
09.30 uur
Eucharistie-viering
Marijn van de Laar
 

11.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn van de Laar

Zaterdag
19 
augustus
    16.00 uur
Woord- en Comm. viering
Joke van Knegsel
Jos Langenhoff
    16.00 uur
Woord- en Comm. viering
Leon Theunisse
 
Zondag
20
augustus
09.30 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
09.30 uur
Eucharistie-viering
Peter Denneman smm.
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
09.30 uur
Woord- en Comm. viering
Leon Theunisse
  11.00 uur
Woord- en Comm. viering
Leon Theunisse
Zaterdag 
26 
augustus
    16.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
    16.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
 
Zondag
27
augustus
09.30 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens

09.30 uur
Woord- en Comm. viering
Frans Maas

  11.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
09.30 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
Zaterdag
2
september
    16.00 uur
Woord- en Comm. viering
Joke v. Knegsel
Jos Langenhoff
    16.00 uur
Woord- en Comm. viering
Leon Theunisse
 
Zondag
3
september
09.30 uur
Woord- en Comm. viering
Peter Derks
09.30 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens
  11.00 uur
Woord- en Comm. viering
Bert Jacobs
Ruud Vugs
09.30 uur
Woord- en Comm. viering
Leon Theunisse
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens 
Peter DerksAlgemene gegevens:
Website:                   www.parochiepeerkedonders.nl
E-mail:                      info@parochiepeerkedonders.nl
Bereikbaar:               013-2070127 (van 09.30 uur - 12.30 uur)
                                 Voor noodgevallen (van 08.00 uur - 20.00 uur)
                                 06-51990105
Bank:                        Rabobank: NL28 RABO 0304 9188 57

De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt in het weekend van 26 - 27 augustus. 
Kopij voor deze editie kan ingeleverd worden tot dinsdag 22 augustus, 18.00 uur.
Kopij die na bovengenoemde datum en tijd wordt aangeleverd, kan helaas niet meer
worden opgenomen in de aankomende nieuwsbrief, maar drie weken later. 
                        nieuwsbrief@parochiepeerkedonders.nl