Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Twitter Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Facebppl

Laatste nieuwsbrief van 2021

Laatste nieuwsbrief van 2021

Nieuwsbrief
Aflevering 2021 - 20
4 - 5 december 2021

In deze aflevering:
- Advent 2021: 'dat wij zijn als kaarsjes brandend in de nacht...'
- Adventscyclus 2021 Montfortkerk;
- 50 jaar onze woning;
- Fruitzondag: 4 en 5 december;
- Gezinsviering Lucaskerk;
- Seniorenpastoraat de Vlaspit;
- Wereldwinkel in toren Frater Andreas;
- Extra collecte in MFA 't Kruispunt en Lucaskerk;
- Kerstattenties de Mandala, parochie Peerke Donders toren de Vlaspit en             wijkorganisaties;
- Online adventskalender Bisdom;
- Eerste communieviering Montfortkerk;
- Vieringen in de komende weken;
- Overleden parochianen;
- Algemene gegevens.


Advent 2021: 'dat wij zijn als kaarsjes brandend in de nacht...'
'Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht, dat wij zijn als kaarsjes brandend in de nacht'. Dit zijn enkele regels van een kerstliedje dat ik op de kleuterschool leerde en dat in de decembermaand dikwijls in mijn gedachten terugkomt. Ik zie die kerstviering van toen nog voor me: de opkomst in het donker van al die stralende kleuters met een kaarsje in hun hand en zingend 'dat wij zijn als kaarsjes brandend in de nacht'. 
Het is nu ruim zestig jaar later en bij het schrijven van dit pastoraal woordje kwam deze herinnering weer bij me op. Ik vroeg me af wat de regels van dit liedje nu nog betekenen. Van het licht dat het brandende kaarsje uit mijn jeugd verspreidde, lijkt namelijk weinig meer over te zijn. Onze wereld ligt er gebroken en donker bij, hoewel de decembermaand het tegendeel doet vermoeden. Want als we om ons heen kijken zien we overal licht. Huizen, winkels en tuinen staan deze maand uitbundig in het licht en zijn versierd met allerlei lampjes, met knipperende lichtjes en verlichte slingers. Het lijkt erop dat het kleine vlammetje van toen is opgeslokt door het flitsende licht van nu. Maar is dit dan hetzelfde licht als dat kleine kaarsje uit mijn jeugd? Ik denk dat dit maar zeer de vraag is, want de uitbundigheid van de kerstverlichting van nu zegt vooral iets over luxe, rijkdom en welvaart. Het ziet de schaduwkant van ons bestaan over het hoofd.
En misschien vertelt een klein zwak lichtje ons wel meer over een mensenleven dan al het decemberlicht bij elkaar. In ons leven is het immers lang niet altijd licht. Om heel veel redenen kan het duister zijn en kijken we verlangend uit naar een teken van licht, hoe klein dat ook is. 
Vanuit dit verlangen steken we in de adventsperiode elke week een extra kaars aan. Een kaars die ons uitnodigt om liefde en warmte te geven aan mensen die door het kunstlicht niet worden gezien maar voor wie een klein flakkerend lichtje genoeg is om mens te mogen zijn...om een kwetsbaar en hoopvol mens te mogen zijn. Zo komen de woorden uit dat liedje van toen opnieuw tot leven. Want elke keer als we licht ontsteken worden we als een kaarsje brandend in de nacht...
Dit adventslicht doet vermoeden dat er, - hoe donker het ook kan zijn in ons leven - , licht aan de horizon gloort. Licht dat niet alleen ligt verborgen in de toekomst, maar dichterbij is dan je denkt. Het is een kwestie van kijken en van zien. Zie je de knoppen aan de kale wintertakken? Zie je door je tranen heen de glimlach van een kind? Ervaar je dat het je beter gaat na een moeilijke periode? Geloof je dat God naar je toe komt in een pasgeboren kind, dat hij zich laat zien in het kleine en het kwetsbare? 
Advent nodigt ons uit om de weg van hoop, liefde, vrede en vertrouwen te gaan, om een kaarsje te zijn brandend in de nacht!
Henny Spooren - Schaart.
 

Adventscyclus 2021 Montfortkerk.
In onze Montfortkerk zou de Adventscyclus dit jaar ruimte moeten bieden voor twee bijzondere feesten: de viering van de Eerste Communicanten op de eerste en die van 50 jaar kerkgebouw op de laatste zondag. Dat blijkt ook te kunnen. De Schriftlezingen van deze Adventstijd geven daarvoor ruimschoots oriëntatie. Opvallend zijn daarin noties als belofte en opwachting, samen optrekken, veilig en vredig kunnen wonen. Als overkoepelend thema is gekozen:
Op weg naar het vieren van vrede
             - 1e zondag 28 november.
Wij gaan mee (Jeremia 33, 14-16 en Lucas 21, 25-28, 34-36)
Op deze Eerste Communiezondag spreekt de Schrift ons aan over de grote belofte van leven en eerlijk omgaan met elkaar. Daarin willen we van harte meegaan, op weg naar het feest van de komst van de Heer. Zo volgen wij onze Eerste Communicanten in ontvankelijkheid voor Jezus Messias.

               - 2e zondag 5 december.
Luisteren met je hart   (Baruch 5, 1-9 en Lucas 3, 1-6)
Johannes de Doper moest in de stilte van de woestijn luisteren naar het Woord van God. Van dat luisteren maakte hij werk en deed er alles aan om de weg begaanbaar te maken voor Wie verwacht werd. Zoals ooit de weg bereid werd voor de ballingen om terug te keren naar Jeruzalem. 
                - 3e zondag 12 december.
Gespannen verwachting   (Sefanja 3, 14-18a en Lucas 3, 10-18)
Ooit werd met grote vreugde ervaren dat God de Heer binnen de muren van Jeruzalem aanwezig was. Johannes de Doper versterkt deze ervaring door de verwachting van Wie komen zal te omgeven met verbeelding van kracht en vuur en tegelijk met de opdracht tot concrete rechtvaardigheid.
                 - 4e zondag 19 december.
In veiligheid wonen  (Micha 5, 1-4a en Lucas 1, 39-45)
Op deze dag staat de herinnering centraal van 50 jaar Montfortkerkgebouw. Deze herinnering wordt vanuit de Schrift geprofileerd door de belofte dat een kleine plek (Bethlehem) een kind laat opgroeien dat in staat zal zijn verschillende stemmen en stammen in vrede en veiligheid te laten samenwonen. Dit alles staat vandaag onder het teken van de intimiteit tussen Maria en Elisabeth, gevoed door verwondering en respect voor elkaar. 


50 jaar onze woning.
De voorgangers in de Montfortkerk maken elk jaar een adventscyclus. Binnen de cyclus werd dit jaar ruimte gezocht voor de viering van de eerste communie en voor de viering van het 50-jarig bestaan van onze kerk. 
De Schriftlezingen van deze Adventstijd geven daarvoor ruimschoots oriëntatie. Denk aan woorden als belofte en verwachting, samen optrekken, veilig en vredig kunnen wonen. Als overkoepelend thema is gekozen: Op weg naar het vieren van vrede. 
De vierde zondag heeft als thema IN VEILIGHEID WONEN   (Micha 5, 1-4a  en Lucas 1, 39-45).
Ja, we wonen inderdaad 19 december 50 jaar veilig in onze kerk.
Ja, als ik stil wil staan bij God, dan zoek ik de serene stilte in de kerk.
Ja, als ik met anderen samen wil zijn dan zoek ik mijn geloofsgenoten in de kerk.
Ja, op feestdagen vieren we samen in de kerk. 
Ja, afscheid nemen van een geliefde doen we in de kerk.
Ja, troost vinden we in de kerk.
Ja, als ik het even niet meer weet vraag ik me af hoe Jezus zou reageren.
Ja, in de kerk ben ik gedoopt, zijn ook mijn kinderen gedoopt. 
Ja, bij vreugde, verdriet of twijfel ga ik naar huis. Het huis is 50 jaar geleden gebouwd en door Mgr. J. Bluyssen ingezegend. In de beginjaren stond het huis in een jonge wijk met veel jonge gezinnen. Samen zijn er heel wat activiteiten georganiseerd en hebben mensen samen gevierd en zijn samen op weg gegaan. Er wordt heel wat afgelachen als we het nu nog over die tijd hebben. 
Veel mensen zijn inmiddels elders gaan wonen of zijn overleden. Ook nu nog nodigen we de communicanten uit om met ons op weg te gaan. Een weg die ons is voorgeleefd door Jezus, Montfort en zijn volgelingen. Het is aan ons om de bijbel te vertalen naar deze tijd. De voorgangers doen dat in hun overwegingen in de vieringen op zondag. Ook al wordt de groep kerkgangers kleiner; we willen doorgaan. Iemand zei laatst: "Zolang de sfeer goed is en de voorgangers ons begeleiden willen we de kerk open houden."
In het verleden hebben we de ruimtes uitgebreid met een aanbouw met vergaderruimtes en een zaaltje. Vijf jaar geleden zijn deze verbouwd en is er een huisartsenpost gevestigd. Dat geeft onze mensen een goed gevoel. Het huis is er dus ook voor de moslimbroeders en zusters die in grote getalen in onze wijk wonen. We willen immers ook een diaconale kerk zijn. De veiligheid van het huis waarin je al die jaren kwam geeft mensen een dankbaar gevoel. 
Die veiligheid vieren we op 19 december in het huis waarin het goed toeven is. 
 

Fruitzondag: weekend 4 en 5 december.
In september jl. zijn we in toren Frater Andreas weer voorzichtig gestart met het rondbrengen van fruitmandjes. Een manier om onze zieken nabij te zijn met een attentie. Zo'n 35 mandjes zijn toen bezorgd. 
In het weekend van 4 en 5 december wordt er in de kerklocaties weer fruit ingezameld en daar wordt door de Werkgroep Fruitzondag opnieuw fruitmandjes van gemaakt. Bent u vergeten fruit mee te nemen, dan is een geldelijke bijdrage ook altijd welkom. En natuurlijk doen we na afloop van de viering een beroep op kerkgangers om te kijken of ze een fruitmandje bij hen in de buurt kunnen bezorgen. 
 

Gezinsviering in de Lucaskerk.
Denkt u eraan...?
Zondag 5 december in de Lucaskerk om 11.00 uur, met als thema: 'Vol verwachting klopt ons hart'. 
- over Sinterklaas en vol verwachting toelevend naar 25 december - .
Na de viering kunnen de communicanten herinneringen ophalen aan de Eerste Communieviering. 

 

Seniorenpastoraat de Vlaspit.
Helaas gaat het seniorenpastoraat van 10 december aanstaande niet door in verband met de huidige corona-maatregelen. 
We zijn druk bezig om ter vervanging van deze bijeenkomst iets toepasselijks te bedenken. We willen u graag verrassen. 
 

Wereldwinkel in de toren Frater Andreas.
De Wereldwinkel Tilburg, te vinden aan de Nieuwlandstraat 39, verkoopt unieke cadeaus en heerlijke levensmiddelen uit allerlei culturen en landen, niet meer alleen derde wereldlanden. Alle producten zijn duurzaam geproduceerd. Ze zijn fairtrade, biologisch, ecologisch, gerecycled of gemaakt in sociale werkplaatsen. Zo weet je zeker dat je met jouw aankoop bijdraagt aan eerlijke handel en/of een schonere, duurzamere wereld. 
Het assortiment bestaat onder andere uit:
- Fairtrade koffie, thee en chocola (o.a. Tony Chocolonely)
- Rijst, noodles, kruiden, broodbeleg
- Doppers, alle kleuren, de gewone maar ook als thermosfles
- Woonaccessoires (o.a. beelden en kussens)
- Keukengerei en servies
- Sjaals, sieraden en tassen
- Geluksbrengers
- Dromenvangers
- Wierook
- Wenskaarten
- Speelgoed en spelletjes
- Cadeaubonnen
De M.O.V. van de toren Frater Andreas organiseert elke tweede zondag van de maand voor en na de viering in de Lucaskerk een verkoop van artikelen van de Wereldwinkel Tilburg. Op de eerste zondag van de advent was de traditionele kerstverkoop en op zondag 12 december is er een 'gewone' verkoop, zowel in MFA Het Kruispunt (alleen na de viering) en in de Lucaskerk (voor en na de viering). 


Extra collecte in Kruispunt en Lucaskerk in tweede Adventsweekend.
Op zondag 5 december is er een extra collecte in de vieringen van het Kruispunt en de Lucaskerk. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om arme gezinnen in onze wijken een kerstattentie te kunnen schenken. 
U kunt uw bijdrage ook overmaken op NoodZaak onder vermelding van "Kerstpakketten Frater Andreas". Het rekeningnummer is:
NL35 RABO 0108 4357 25
Tevens kunt u uw bijdrage in een gesloten enveloppe doen (met vermelding KERSTPAKKETTEN) en bezorgen bij parochiecentrum Lage Witsiebaan 85. 
Hartelijk dank alvast!!
 

Kerstattenties 2021 van de Mandala, parochie Peerke Donders toren de Vlaspit en wijkorganisaties.
Afgelopen tijd leeft iedereen in een bizarre situatie. Een tijd waarin we onze handen 'kapot' wassen, afstand houden en mondmaskers niet meer weg te denken zijn. Een tijd waarin we niet meer alles kunnen en mogen. 
Ook de Mandala is afgelopen jaar stilgevallen en ook nu kunnen we maar af en toe met een kleine groep bij elkaar komen. 
Maar dit is nog niks vergeleken met mensen die al maanden thuis in gedwongen isolatie of zelfisolatie leven. Mensen die lijden onder eenzaamheid en sociale isolatie. Mensen die hun baan kwijt zijn, soms voor even en soms ook voorgoed. Er zijn dus best veel mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Zoals alle jaren wil de Mandala in samenwerking met wijkorganisaties en de parochie weer een kerstattentie-actie op touw zetten. Kleine pakketjes voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
De Mandala hoopt ook dit jaar weer te kunnen rekenen op uw donaties voor deze actie. Daarom vragen wij u om een financiële bijdrage. Dat kan in enveloppen met daarop vermeld: "kerstattenties". 
U kunt uw bijdrage afgeven op het parochiecentrum Hoefstraat 201 vanaf maandag 6 december tot en met vrijdag 17 december, op werkdagen van 09.00 uur - 11.30 uur of u kunt het tijdens deze periode meenemen naar de vieringen in de Petrus Donderskerk en in Padua. Enveloppen mogen ook in de brievenbus.
De pakketten worden rond 19 december gemaakt door jongeren van de Mandala en buurtcentrum de Wissel. 


Online adventskalender bisdom.
Op verzoek presenteert het bisdom 's Hertogenbosch u opnieuw een 'online Adventskalender'. Hij staat klaar, want hoe dan ook, ook dit jaar mogen we de geboorte van Jezus met blijdschap vieren, Gods liefdesaanbod aan ons. 
De inhoud van de online Adventskalender is dezelfde als vorig jaar. Het werkt zoals een klassieke adventskalender: elke dag is er een luikje om te openen. Alleen zult u er geen chocolaatje vinden maar een opdracht of tekst die ons meeneemt naar het Kerstfeest. De meeste opdrachten zijn voor kinderen, vaak samen met hun ouders. Sommige opdrachten zijn specifiek voor ouders en voor grootouders. 
De Adventskalender kunt u openen door op de afbeelding te klikken, tevens staat de verwijzing naar de adventskalender op de homepage van onze website. 


Eerste Communieviering Montfortkerk.
Zondag, 28 november 2021, was het dan eindelijk zover, de Eerste Communieviering van Guus, Lita en Vyanthdrich in de Montfortkerk kon doorgaan. Het was best nog even spannend omdat er de vrijdag vooraf aan de viering nog een persconferentie kwam. Maar gelukkig werden hierdoor geen extra belemmeringen opgelegd. Uiteraard was alles vooraf al coronaproof afgesproken. 
In september 2021 zijn we samen op weg gegaan. Het thema van de viering luidde: 
"Wij gaan mee (op weg)."
Wij gaan mee, omdat de communicanten bij onze parochiegemeenschap willen horen en op weg, omdat het de eerste zondag van de advent was en we dus met zijn allen op weg zijn gegaan naar Kerstmis. De kerk was door de ouders feestelijk versierd met ballonnen, slingers, bloemen en feestelijk versierde bogen, waar de communicantjes oner door naar binnen kwamen. De kinderen stelden zich voor aan de parochiegemeenschap en speelden een spel van hoe meneertje "IK HEB" zijn naam ging veranderen in meneertje "IK GEEF". Tijdens de voorbereidingsperiode werd er door een van de ouders een voorstel gedaan om voor het project Cochabamba van Pater Theo Raaijmakers lichtjes te gaan verkopen. En ja hoor, iedereen was erg enthousiast. 
Er zijn lichtjes verkocht langs de deuren, er is een schoolproject opgezet en er werden zelfs lichtjes verkocht bij De Duynsberg. Ook in de Montfortkerk hebben de communicantjes op 14 november 2021 lichtjes verkocht. De opbrengst, die José Raaijmakers in deze viering aangeboden kreeg via een cheque was dan ook overweldigend: €500,-. José was er even stil van. Wat een mooi bedrag. Dank je wel dan ook aan iedereen die hieraan een steentje heeft bijgedragen.
De viering werd muzikaal opgeluisterd door koor Switch. Wij vonden het erg fijn dat zij een bijdrage wilden leveren aan deze viering. 
We kunnen met zijn allen terugkijken op een mooie, feestelijke viering.
Werkgroep Eerste Communie Montfortkerk.
 

Kerststalletjestocht in de Vlaspit.   GAAT NIET DOOR!!!
Speciaal voor de kinderen hebben we op vrijdag 24 december een kerststalletjestocht gepland. 
Alle kinderen zijn welkom, met ouders en grootouders, om langs een aantal kerststalletjes te wandelen.
Onderweg klinkt muziek en is er iets te drinken, te eten en wie weet nog wel meer verrassingen. 
GAAT NIET DOOR!!!
Graag een beetje gespreid komen zodat iedereen ervan kan genieten. 

 


 

Save the date.
Op Eerste Kerstdag is er van 14.00u tot 16.00u in de Lucaskerk voor jong en oud van alles te beleven. U kunt dit alvast in uw gezinsagenda zetten. 
(Houd deze website in de gaten in verband met de laatste coronamaatregelen)


Vieringen in de komende periode.

De Nederlandse bisschoppen hebben besloten de coronamaatregelen voor de Rooms-Katholieke Kerk uit te breiden. Dit in verband met de huidige ontwikkelingen op het gebied van de coronapandemie. In de R.K. Kerk worden voorlopig na 17.00 uur geen vieringen gehouden. Dit geldt ook voor Kerstmis. 

Dit besluit gaat per direct in en betreft zowel vieringen als andere kerkelijke bijeenkomsten tussen 17.00 uur en 05.00 uur. Andere kerkelijke bijeenkomsten zijn bijvoorbeeld cathechesebijeenkomsten of parochiebestuursvergaderingen. Deze kunnen na 17.00 uur uiteraard wel digitaal worden georganiseerd. 
Avondvieringen op weekdagen en zaterdag worden zodanig vervroegd dat ze om 17.00uur afgelopen zijn. Ondanks dat het kort dag is, wordt parochies gevraagd dit zo mogelijk al uit te voeren voor de vieringen van komend weekend. (bron: rkkerk.nl)
Op deze website zal steeds de meest actuele informatie staan. 

Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 08.15 uur een viering in de  kapel van Parochiecentrum Hoefstraat 201. 

Er zijn geen vieringen in De Duynsberg.

Zaterdag 1 januari 2022 om 11.00 uur een Woord- en Communieviering in de kapel van het Parochiecentrum aan de Hoefstraat. Voorgangers zijn Jos Langenhoff en Gerard Stevelink.

Datum Goirkese
kerk
Montfort
kerk
Zorgcentrum
Padua
Petrus
Donders
kerk
MFA
Het
Kruispunt
De 
Duyns-
berg
Lucas-
kerk

 
zaterdag
04 december
    16.00uur
Woord- en Comm.
Theo Marcelis
Rob Waijers
       
zondag 
05 december
09.30 uur
Eucharistieviering
Frank Lemmens
09.30 uur
Woord- en Comm.
Liesbeth Eijsbroek
  11.00 uur
Woord- en Comm. 
Rob Waijers
Theo Marcelis
09.30 uur
Woord- en Comm.
Bert Simons
  11.00 uur
Gezinsviering
Frank Lemmens
zaterdag
11 december
    16.00 uur
Eucharistieviering
Frank Lemmens
       
zondag 
12 december
09.30 uur
Eucharistieviering
Frank Lemmens
09.30 uur
Woord- en Comm.
Frans Maas
  11.00 uur
Eucharistie
viering
Theo te Wierik
09.30 uur
Eucharistie-
viering
Marijn vd Laar
  11.00 uur
Eucharistie-
viering
Marijn vd Laar
zaterdag
18 december
    16.00 uur
Woord- en Comm.
Jos Langenhoff
Joke v. Knegsel
       
zondag 
19 december
09.30 uur
Eucharistieviering
Frank Lemmens
09.30 uur
Eucharistieviering
Peter Denneman smm
  11.00 uur
Eucharistie
viering
Frank Lemmens
09.30 uur
Woord- en Comm. 
Peter Derks
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar
vrijdag  
24 december
    16.00 uur
Kerstviering

 
      15.00 uur
Kleuterkerk
Peter Derks en werkgroep

 
zaterdag 
25 december
09.30 uur
Eucharistieviering
Frank Lemens
09.30 uur
Eucharistieviering
Peter Denneman smm.
  11.00 uur
Eucharistieviering
Theo te Wierik
09.30 uur
Eucharistie-
viering
Marijn vd Laar
 


11.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar

zondag  
26 december
09.30 uur
Eucharistieviering
Frank Lemmens
    11.00 uur
Woord- en Comm.
Joke van Knegsel
Jos Langenhoff
    11.00 uur
Eucharistie-viering
Marijn vd Laar

 
zaterdag   
01 januari 
09.30 uur
Eucharistieviering
Frank Lemmens
  geen
viering

 
   
 
 
zondag
02 januari
09.30 uur
Woord- en Comm.
Peter Derks
09.30 uur
Eucharistieviering
Frank Lemmens
  11.00 uur
Woord- en Comm. 
Theo Marcelis
Gerard Stevelink en werkgroep
09.30 uur
Woord- en Comm. 
peter Derks
  11.00 uur
Eucharistie-viering
Frank Lemmens 
Peter Derks
zaterdag
08 januari
    16.00 uur
Woord- en Comm.
Joke v. Knegsel
Gerard Stevelink
       

  

Algemene gegevens:
Website                www.parochiepeerkedonders.nl
E-mail                   info@parochiepeerkedonders.nl
Bereikbaar           013 - 2070127 (van 09.30 uur - 12.30 uur)
                              Voor noodgevallen (van 08.00 uur - 20.00 uur)
                               06-51990105
Bank                     Rabobank  NL28 RABO 0304 9188 57

 

            De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt in het weekend
                 van 7 en 8 januari 2022. Kopij voor deze editie kan 
                   ingeleverd worden tot 4 januari 2022, 18.00 uur. 

                           nieuwsbrief@parochiepeerkedonders.nl