Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Twitter Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Facebppl

Een halve eeuw Het Wandelboskoor

Een halve eeuw Het Wandelboskoor

Uit Stadsnieuws Tilburg, editie woensdag 23 september 2020

Toen vanwege de coronamaatregelen optredens en repetities van zangkoren taboe waren, werd duidelijk hoeveel koorzangers Nederland telt. Namens grote koren en een miljoen zangers werd een open brief gepubliceerd waarin gevraagd werd om versoepeling, zodat de zanggroepen hun liefhebberij weer konden uitvoeren. Dit jaar is geen geweldig jaar voor koren, het is wel het jubileumjaar voor het Tilburgse Wandelboskoor dat 50 jaar geleden werd opgericht door Matthieu Meijer, die als dirigent nog steeds de maat aangeeft. 

TILBURG - Het Wandelboskoor is ooit begonnen als tiener- en jongerenkoor in de vroegere Heilig Kruisparochie, aanvankelijk met een combo van orgel, drum, gitaren, fluiten en trompet. "Het begin was stormachtig", memoreert Meijer, "met als hoogtepunt een toestroom van 72 jongens en meisjes. Het was een hele onderneming met zoveel jongeren. Als dirigent kon ik er mee omgaan, maar het was soms ook niet bepaald gemakkelijk."
Omdat de aanvankelijke doelgroep 'jongeren' na 1975 zo langzamerhand in koor en kerkvieringen verstek liet gaan, werd besloten het koor ook open te stellen voor leden die wat ouder waren, zodat het uiteindelijk een gemêleerd koor werd binnen diverse leeftijdscategorieën. Sindsdien is het Wandelboskoor een gemengd koor en verhuisde men in 2005, in verband met een fusie binnen de diverse parochies als zodanig mee naar de Sint Lucaskerk. 

 Matthieu Meijer (Schiedam, 1939) heeft een carrière in het onderwijs achter zich. Na de lerarenopleiding en negen jaar basisschool in zijn geboorteplaats kwam Meijer in Tilburg terecht. Daar is hij drie decennia leraar Beeldende Vorming en Kunstgeschiedenis geweest op het Pauluslyceum (later 2College). Een muziekopleiding heeft Meijer nooit gehad, hij heeft het zich allemaal zelf aangeleerd. 


"Het Wandelboskoor is een kerkkoor", legt de dirigent uit. "Dus de eerste doelstelling is en was vanaf het begin het verrijken en opluisteren van liturgische vieringen. Het streven hierbij is om de zang zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de teksten die tijdens de vieringen gebruikt worden en daarnaast de samenzang te bevorderen." Sinds een tiental jaren verzorgt het Wandelboskoor ook de viering op de eerste zondag van de maand in de kapel van het Klooster Mater Misericordiae aan de Oude Dijk. 

Het Wandelboskoor telt nu dertig actieve leden met een stemverdeling van tien sopranen, twaalf alten, vijf tenoren en drie bassen. Het koor wordt meestal begeleid door een pianist(e) en op hoogtijdagen feestelijk aangevuld met orgel, fluit en soms ook gitaar. 
De wekelijkse repetities op woensdagavond in de kerkzaal de Goede Herder zijn op de eerste plaats gericht op de verzorging van de vieringen. De resterende tijd wordt besteed aan hoogtijdagen en nieuw repertoire. 

Contact tijdens corona
Het Wandelboskoor wordt al 50 jaar bijeen gehouden, volgens de leden vooral door de inzet van oprichter en dirigent Matthieu en zijn warme belangstelling voor iedereen binnen het koor. Ook in deze moeilijke coronatijd bijft hij contact houden met alle koorleden via mail en telefoon. De leden zeggen fier en trots te zijn op de goede sfeer, waarin eenieder tot zijn recht kan komen. De vijftien zilveren jubilarissen leveren het bewijs. 
Na vijftig jaar hopen de leden dat het koor nog lang bestaan, mede onder de bezielende leiding van dirigent Matthieu. Het jubileumjaar uitbundig vieren kan door de coronacrisis op dit moment niet. Het vijftigjarige koor zal moeten volstaan met een bescheiden bijdrage in de kerkviering van 20 september in de Lucaskerk. Het Wandelboskoor hoopt dit echter komend jaar volop te kunnen compenseren.