Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Twitter Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Facebppl

Nieuwsbrief 08 mei 2020

Nieuwsbrief 08 mei 2020

08 mei 2020

Beste parochianen,

Stapje voor stapje gaat het land weer open. Het kabinet kondigde afgelopen woensdag een aantal versoepelingen aan van de noodmaatregelingen die getroffen zijn om het coronavirus aan te pakken. Verheugend, want het geeft ook aan dat het aantal besmettingen met alle ernstige gevolgen van dien minder wordt. Maar tegelijk blijft het noodzakelijkdat ieder haar of zijn verwantwoordelijkheid neemt en er blijven offers gevraagd worden. Bijvoorbeeld in de mogelijkheden om een bezoek te brengen aan de mensen in verpleeghuizen. Zo werd op de routekaart ook duidelijk dat er pas vanaf 1 juli perspectief komt voor kerkdiensten, huwelijken en begrafenissen. We zullen dus nog langer vol moeten houden. Moge Maria ons daartoe de kracht geven. 

Bloemen om te gedenken
Maandag 4 mei hebben parochianen van Toren de Vlaspit namens onze parochie bloemen gelegd bij het René Klessens monument op het St. Willibrordusplein, in stilte, maar wel, zoals elk jaar, om de mensen te gedenken die in de oorlog gestorven zijn. 
Als 5 jarige was René Klessens op 3 november 1944 aan het spelen op de Molenbochtstraat toen een V1 neergehaald werk. Een bomscherfje kwam in zijn hoofd terecht. In het ziekenhuis is hij gestorven. 
Het monument herinnert ons daaraan en geldt tegelijkertijd als een protest tegen oorlog en geweld. 


Moederdag

 Op school leerden we een versje en maakten we een knutselwerkje. Met m'n vader gingen we naar Jamin en kochten we daar een doosje kersenbonbons, daar was ons moeder verzot op. Mon Chèri  heetten ze. Een passende naam want is niet ieder kind moeders lieveling en andersom! Ook zondag zullen moeders weer blij verrast worden door hun lievelingen, hoewel het wat meer creativiteit zal vragen nu de kinderen even niet naar school gaan en ook geen boodschappen kunnnen doen. En ze verdienen het, al die moeders die er voor hun kinderen zijn, die de zorg voor hen, het huishouden en het thuis werken met elkaar moeten combineren. Een fijne Moederdag. 


Een kaarsje bij Maria

Dag Kerk Tijd
Zondag Goirkese kerk 09.30 uur - 11.00 uur
Maandag Goirkese kerk 10.00 uur - 12.00 uur
Dinsdag St. Lucaskerk 09.00 uur - 10.00 uur
Woensdag Petus Donderskerk 18.30 uur - 19.30 uur
Donderdag Goirkese kerk 10.00 uur - 12.00 uur
Vrijdag Montfortkerk 11.00 uur - 12.00 uur
Zaterdag St. Lucaskerk 16.30 uur - 17.30 uur

 

Te waar
Zoveel mensen benauwd
Zoveel mensen overleden
Zoveel mensen besmet
Te waar om mooi te zijn

Zoveel verdrietige nabestaanden
Zoveel eenzeme vrouwen en mannen
Zoveel kinderen onveilig thuis
Te waar om mooi te zijn

Zoveel bedrijven in de problemen
Zoveel banen op de tocht
Zoveel verontruste mensen
Te waar om mooi te zijn

Te waar, te waar, Maria.

Troosteres van de bedroefden, bid voor ons.
Moeder van goede raad, bid voor ons.
Morgenster, bid voor ons.

(Paulien van Bohemen)


Devotieprentje, Maria bescherm álle Tilburgers

In alle kerken van parochie Peerke Donders is gratis een bijzonder Tilburgs devotieprentje af te halen. Burgemeester Theo Weterings van de gemeente Tilburg heeft onlangs het eerste exemplaar van dit prentje in ontvangst genomen. Er staat een zogeheten Mantelmadonna op die beschermend haar mantel om Tilburg slaat. Op de achterzijde staat een speciaal voor dit doel door JACE van de Ven geschreven gebed. Het initiatief is in het kader van de coronacrisis genomen door de Hasseltse kapel en de Kapel O.L. Vrouw ter Nood. 

Het devotieprentje is volledig toegesneden op hedendaags Tilburg, een stad die multicultureel en multireligieus is. Dat het nu aan de stad wordt aangeboden is tevens een uiting van dankbaarheid dat Tilburg zich als 75 jaar in vrede en vrijheid heeft kunnen ontwikkelen. 
Op het door de Tilburgse kunstenares Jofke van Loon geschilderde aquarel staat Maria als Mantelmadonna op een Tilburgse skyline anno 2020. De herkenbare gebouwen variëren van de Heuvelse kerk tot de Turkse moskee en van Westpoint tot het 013-gebouw. De mensen, jong en oud, die ze met haar mantel beschermt, zijn ook duidelijk van deze tijd. 

Het fenomeen van de Mantelmadonna gaat terug tot de dertiende eeuw. Op schilderijen en beelden staat Maria als beschermvrouwe afgebeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden soms van deze devotieprentjes gemaakt om dorpen of parochies te beschermen. 

In het door JACE van de Ven geschreven gebed wordt Maria niet alleen gevraagd om Tilburg te beschermen tegen de gevolgen van corona, maar tegelijk worden mensen opgeroepen de wereld niet verder aan te tasten. De vormgeving van het prentje is gedaan door Ingrid Andela. 


Marialiederen

Op de website van onze buurparochie Heikant-Quirijnstok staan 20 Marialiederen die thuis meegezongen of beluisterd kunnen worden. Een gelegenheidskwartet (met o.a. Sonja van den Dries en Joke van Knegsel) heeft deze liederen ingezongen. Tekstboekjes zijn op te halen bij de Mariakerk aan de Schans op woensdagochtend van 09.30 uur tot 10.20 uur of zondagochtend van 10.30 uur tot 11.30 uur. Indien gewenst kan het tekstboekje ook toegestuurd worden per mail.
Zie deze website: www.norbertijnenparochiehq.nl
 

Misintenties

De afgelopen maanden zijn de vieringen in onze kerken niet doorgegaan. En het ziet er naar uit dat door de maatregelen rond het corona-virus dat ook voor de maand juni nog zo zal zijn. Dat betekent dat we in deze periode we ook niet hebben kunnen bidden voor de misintenties die zijn opgegeven. Zodra we zich hebben dat de vieringen weer hervat kunnen worden, maken we nieuwe afspraken met de mensen die een misintentie opgegeven hebben 
 

Klokken van Hoop

De afgelopen maanden hebben iedere woensdagavond de klokken geluid als teken van hoop in deze coronatijden op initiatief van de Raad van Kerken. Op Bevrijdingsdag was de laatste luiding in het teken van Klokken van Hoop. Over het hele land hebben minimaal duizend klokken geluid.


Juist nu!

Steeds meer mensen komen in financiële problemen ten gevolge van de corona-crisis. Onze jaarlijkse Eftelingactie hebben we dan ook omgezet in een actie waarin we geld inzamelen om juist deze mensen via De Samaritaan, Geen hongen in de wijk en Noodzaak, een helpende hand te kunnen bieden. 
U kunt een bijdrage overmaken op de diaconale rekening van de parochie. 
NL RABO 0112 3078 09 ten name van RK parochie Zalige Peerke Donders onder vermelding van Diaconie


Eucharistie op TV en via Internet

Iedere zondag wordt op NPO2 om 10.00 uur de eucharistie uitgezonden. Via onze website kunt u een link aanklikken die u om 10.30 uur verbindt met de eucharistieviering in de parochie Heikant-Quirijnstok. 
Op Hemelvaartsdag wordt om 11.00 uur de eucharistie via live-stream uitgezonden vanuit de Lucaskerk. Voorgangers zullen zijn pastoor Frank Lemmens en diaken Geert Eijsbouts. 
 

                                                           

                                              De volgende nieuwsbrief kunt u op
                                                      vrijdag 15 mei verwachten.