Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Twitter Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Facebppl

De wijzers van de Goirkese kerkklok

De wijzers van de Goirkese kerkklok

Jarenlang lagen de koperen wijzers van de Goirkese kerk weg te stoffen op een Tilburgse zolder. De bouwvakkers die ze ooit van de toren verwijderde en vervolgens in beheer nam, kon er - ondanks herhaaldelijke verzoeken van zijn zoon - geen afstand van doen. Pas op zijn sterfbed gaf hij toestemming om de wijzers terug te bezorgen op de plek waar ze thuishoren. Op vrijdag 19 juli was het moment daar en nam pastorr Frank Lemmens van de parochie Peerke Donders ze officieel in ontvangst. 

Het langwerpige, in een blauwe plastic zak verpakte voorwerp, dat Hans van Halteren meebrengt, verraadt niet direct een kostbare inhoud. Toch blijkt hij twee unieke objecten bij zich te hebben: de honderdtachtig jaar oude originele wijzers van de Goirkese kerk. De relikwieën dienden ooit als asbak in de huiskamer van de familie Van Halteren. "Ze lagen op zijn kop op tafel, mijn vader had er zelfs een houdertje voor zijn sigaret op gemonteerd", lacht Hans. 

Na enige tijd raakte de 'asbak' in onbruik en verdwenen de wijzers voor vele decennia naar de zolder van de familie Van Halteren. Hans stelde meerdere malen voor om ze terug te geven aan het kerkbestuur: "Mijn vader heeft lang getwijfeld of ze wel een goede bestemming zouden krijgen. Maar kort voor zijn overlijden dit voorjaar ging hij alsnog akkoord. Een goed besluit, hier horen ze thuis". 

"MIJN VADER DE WIJZERS, ZIJN COLLEGA DE CIJFERS"

De Goirkese kerk was in 1839 de tweede Tilburgse parochiekerk, na die van het Heike. Voor die tijd moesten de gelovigen het doen met een oude schuurkerk uit 1724. De nieuwe kerk werd gebouwd in waterstaatstijl en was de eerste neogotische kerk van Nederland. De voorgevel werd bekroond met het koepeltje, dat in de volksmond 'de peperbus' werd genoemd. In 1903 werd deze peperbus vervangen door een meer eigentijdse spits, die in 1966 weer werd gesloopt. Daarbij werden de drie wijzerplaten aan de voorzijde verwijderd. Hans' vader was hier als bouwvakker bij betrokken. Hans: "Volgens mijn vader werden de meeste spullen gewoon weggegooid, dat kan je je nu niet meer voorstellen. Gelukkig hebben ze een van de wijzerplaten in veiligheid kunnen brengen. Mijn vader ontfermde zich over de wijzers, zijn collega over de cijfers. Waar die gebleven zijn, is mij helaas niet bekend, net als de andere twee wijzerplaten. Het zou mooi zijn als die ook nog terecht komen. 


Overdracht van de wijzers aan pastoor Frank Lemmens. 
Links op de foto Hans van Halteren, naast hem Peter van Gestel. 

Hoogstwaarschijnlijk dateren de wijzers uit 1839, het jaar waarin de kerk gereedkwam. 

Peter van Gestel, die samen met zijn broer Theo al 45 jaar betrokken is bij het beheer van het kerkgebouw, weet wel wat er met de wijzers zou moeten gebeuren: "Ze komen sowieso in ons museumpje. Maar eigenlijk horen ze in de kerk thuis. Met een uurwerk eraan gekoppelijk zodat ze hun oude functie weer terugkrijgen."