Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Twitter Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Facebppl

Diaconie in de parochie Peerke Donders - Deel 3

Diaconie in de parochie Peerke Donders - Deel 3

Deze keer in 'Diaconie in de parochie' nemen we u mee naar PSV. Niet naar de grote voetbalclub, maar naar de Projectgroep Sociale Voorzieningen. Een stukje over het werk van Hans en Til Wouters uit de Montfort. Een bevlogen stel met het bijzondere project. 

Wat was er afgelopen week in het nieuws (week 28, 2019):

Tilburg - Niet de bestaande regelingen, maar mensen zelf moeten leidend zijn bij de aanpak van armoede in Tilburg. "Het begint bij het besef dat de beweging vanuit de persoon zelf moet starten."

Dat betoogde wethouder Esmah Lahlah tijdens een lezing in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg. De expositie 'Arm in arm met Peerke' vertelt de geschiedenis van ruim 200 jaar armoede en armoedebestrijding in Tilburg. De partijloze wethouder werkt aan nieuw beleid voor armoedebestrijding en bestaanszekerheid. 

Meer impact door maatwerk, zo bepleitte Lahlah. "De professional zal moeten aansluiten bij het gevoel en de leefwereld van de inwoner. Ondersteuning moet gericht zijn op meedoen in de samenleving. We moeten niet enkel compenseren wat iemand niet heeft, maar voral ook activeren wat iemand wél kan. Het begint bij het besef dat de beweging vanuit de persoon zelf moet starten. We moeten present zijn bij die persoon en steunen zoveel als kan."

Gezien op tv: Nederland is een van de rijkste landen ter wereld, maar ook hier wonen arme mensen. En dat worden er steeds meer. 'De andere kant van Nederland' op RTL 5 laar zien hoe zij leven. 

Eén miljoen Nederlanders onder de armoedegrens van 930 euro per maand. En ondanks dat de economie steeds beter draait, stijgt dat aantal. Wie zijn zij en hoe weten ze zich elke maand weer te redden? 

60 euro per week. 
De andere kan van Nederland volgt gezinnen en huishoudens in Rotterdam, Tilburg, Groningen, Utrecht, Deventer en Heerlen. Zij latenz ien hoe zij er op hun eigen manier het beste van proberen te maken. Met soms niet meer dan 60 euro in de week om alles van te doen. 

Macaroni met smac
Sommigen van hen eten de hele week macaroni met smac om genoeg over te houden voor het zondagsuitje. Anderen sparen een maand voor een bezoekje aan de ballenbak of maken zelf hun wasverzachter. En hoe organiseer je een no budget date als je net verliefd bent? De lange rijen voor de pinautomaat op de dag dat de toeslagen worden gestort laten zien, dat zij niet alleen staan. 

Dat er momenteel veel aandacht is voor armoede in de wijk, stemt tot tevredenheid, maar we zijn er uiteraard nog lang niet...

Sinds jaren bestaat er binnen de gemeenschap van De Montfort-toren een werkgroep die zich 'Projectgroep Sociale Voorzieningen' noemt. Deze richt zich met name op het maatschappelijk werk binnen de kerk: diaconie genaamd. 
Al jaar en dag wordt vanuit de gemeenschap in Tilburg-Noord een beroep gedaan op deze werkgroep. Het gaat dan met name om een kleine financiële bijdrage. En nog steeds komen er aanvragen binnen. We merken ook dat met name in de wintermaanden het aantal toeneemt. Het is fijn dat het Rondetafel Huis ons weet te vinden. Als ze daar even niet meer weten hoe in een specifiek geval te handelen, wordt een beroep op ons gedaan. En daar doen we het voor, mede dankzij de financiële hulp van de Vincentiusgroep. 

Hans en Til Wouters.