Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg Parochie Peerke Donders, Tilburg
Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Twitter Parochie Peerke Donders uit Tilburg op Facebppl

Diaconie in de parochie Peerke Donders

Diaconie in de parochie Peerke Donders

Met enige regelmaat moeten we formulieren invullen of wordt ons door de (lokale) overheid gevraagd gegevens te verstrekken. Dat gaat tegenwoordig vaak digitaal. Denk aan de belastingaangifte of een verhuizing. Ofschoon geprobeerd wordt deze sites toegankelijker te maken zijn ze vaak niet gebruiksvriendelijk. Wanneer je toch al moeite hebt met formulieren en digitaal niet zo vaardig bent, dan wordt zo'n opdracht al snel een hele uitdaging. 
Toren de Montfort heeft geconstateerd dat er veel mensen zijn die hulp nodig hebben met financiën en budgettering, met inburgering, met het vinden van een weg in hulpverleningsland. Samen met de buurparochie Quirijnstok, waar al jaren een goede relatie mee is, hebben zij het verwijsspreekuur opgezet. Het woord zegt het al. Ze willen mensen verwijzen, de weg wijzen, daar waar we zelf niet kunnen helpen. Het spreekuur is ondergebracht in het Ronde Tafel Huis aan het Wagnerplein. In de loop der jaren is het initiatief uitgegroeid tot een cluster van hulpverlening. Elke vrijdag is er van 09.00 uur tot 12.00 uur een team van vrijwilligers dat de mensen ontvangt. Elke veertien dagen zijn er mensen van de rechtswinkel en de Stichting Leergeld aanwezig om te helpen met juridische problemen en met vragen voor de kinderen. De Toegang met o.a. het Instituut voor Maatschappelijk Werk vormt een achterwacht. Omdat de mensen van de brede school en de ouderkamers ook vaak geconfronteerd werden met vragen, hebben ze onze hulp gevraagd. Daarom hebben we als dependance op maandagmorgen spreekuur in de school aan de Dirigentenlaan. Wekelijks doen zo'n 25-30 mensen een beroep op ons. Vanuit de parochie zijn er nog steeds vrijwilligers werkzaam bij het verwijsspreekuur.

Op initiatief van het Ronde Tafel Huis is een actie gestart om mensen met een heel laag inkomen te helpen aan goedkope spullen voor de was en de badkamer. Al geruime tijd wordt nu in de hele parochie ingezameld. Tijdens de spreekuren kunnen we aan mensen een brief uitreiken, waarmee ze een keer per week tegen een geringe vergoeding wasproducten kunnen kopen. De geringe vergoeding wordt gevraagd om mensen hun waardigheid niet te ontnemen. De gelden worden vervolgens weer besteed aan het kopen van extra producten. 

Bent u enthousiast geworden en wilt u meer informatie? (Dit kan zijn omdat u contact zou willen hebben met het verwijsspreekuur óf dat u zich als vrijwilliger in zou willen zetten.). Stuur dan een mailtje naar rooversjoke@gmail.com